н

Хворі є дорогоцінними членами Церкви, і їм необхідно приділяти максимальну пастирську увагу: Папа Франциск підкреслив це напередодні XXV Всесвітнього дня хворого, який відзначають 11 лютого, в день Лурдської Богоматері, повідомляє Радіо Ватикану.

Святіший Отець зустрівся з Комісією по служінню милосердю та охорони здоров'я при Італійській єпископській конференції. В аудієнції брали участь представники католицьких медичних закладів і працівників охорони здоров'я.

Папа говорив про світлі й темні сторони наукового прогресу в галузі охорони здоров'я: прогрес науки дозволяє лікувати та іноді повністю перемагати деякі патології. Папа зазначив також, що в Італії безліч працівників медичної сфери сприймають свою працю як місію, в країні розвивається волонтерство.

Відео дня

Потім Папа констатував, що науковий прогрес породив і негативні феномени, сприяючи «культурі покидьків» і призводячи навіть до зловживання чужими бідами. Необхідно бути пильними, особливо коли мова йде про літніх пацієнтів, що страждають важкими захворюваннями, в тому числі психіатричними, догляд за ними вимагає великих коштів. Якщо медичні заклади не будуть приділяти увагу етиці, то замість того, щоб найкращим чином використовувати наявні ресурси, вони ризикують робити «людських покидьків», сказав Папа.

Не тільки гроші повинні керувати політичними та адміністративними рішеннями в області охорони здоров'я, підкреслив Папа і закликав до «фантазії милосердя», до пошуку нових форм служіння хворим в актуальному контексті.

Піклування про душу в галузі охорони здоров'я повинно виконуватись із залученням єпархій, громади і чернечих інститутів, щоб хворі ніколи не відчували себе виключеними з церковного життя.

«Найважча дискримінація, від якої страждають бідні, – а хворі – це люди, бідні здоров'ям, - це брак духовної турботи. Вони потребують Бога, і ми не можемо нехтувати нашим обов'язком нести їм Його дружбу, Його благословення, Його Слово, Таїнства, а також надавати можливість духовного зростання і дозрівання у вірі» - сказав на закінчення Святий Отець.