Глава мальтійських лицарів Метью фра Фестинг пішов у відставку після того, як Папа Римський Франциск попросив його усунутися від керівництва найстарішим у світі орденом, пише NEWSru.com.

Заснований в 1080 році для захисту та медичного забезпечення паломників на Святій землі орден госпітальєрів Святого Іоанна, Родосу і Мальти був у 1113 році визнаний суверенним Папою Пасхалієм II і отримав право вільно обирати своє керівництво без втручання світської і церковної влади. Відтоді великі магістри обиралися на все життя. Винятками на сьогодні є російський імператор Павло I і фра Метью Фестінг.

"Папа попросив його піти відставку, і він погодився", - наводить Reuters коментар прес-служби Мальтійського ордена щодо відставки великого магістра.

Відео дня

Наступний крок - ухвалення відставки суверенною радою ордена - має бути формальністю.

Фестінг і Ватикан були втягнуті в публічний конфлікт після того, як один з найкращих лицарів ордена, великий канцлер Альбрехт Фрайгерр фон Боуследже був відправлений у відставку за те, що допустив роздачу презервативів у рамках доброчинного проекту для бідняків у Бірмі.

Як повідомляв Catholic Herald, Боуследже був позбавлений своєї посади 8 грудня після відмови виконати розпорядження великого магістра щодо доброчинного проекту. Як нагадує видання, церковне вчення забороняє штучну контрацепцію.

Фон Боуследже звернувся до Папи Франциска, і той призначив комісію з п'яти членів, щоб вивчити ситуацію, однак Фестінг відмовився співпрацювати з комісією і заявив про її нелегітимність. У своєму зверненні до членів ордену від 14 січня великий магістр заявив, що захищає суверенітет ордену. Крім того, фра Метью Фестінг заявив про конфлікт інтересів, вказавши на те, що троє з п'яти членів комісії, поряд з колишнім великим канцлером, пов'язані з благодійним фондом, що базується в Женеві, і причетні до розподілу траншу в розмірі 118 млн доларів.

Боуследже також оскаржив своє звільнення у внутрішньому трибуналі ордену, стверджуючи, що Фестінг припустився низки процедурних помилок, які роблять указ про відставку недійсним. Фестінг пізніше визнав факт "деяких дискусій" щодо законності винесеного рішення, проте запевнив, що авторитетні джерела, зокрема юристи ордену, визнали правильність дотримання процедури.

Минулого тижня Ватикан виступив з відкритим зверненням до членів Мальтійського ордену, запевнивши в підтримці і схваленні Святим престолом благодійної діяльності госпітальєрів.

"Для підтримки і впевненості в розвитку благодійних місій Святий престол підтверджує повноваження п'яти членів комісії, призначеної Папою Франциском 21 грудня 2016 року для розгляду причин кризи центрального управління ордену, і відкидає будь-які спроби дискредитувати комісію і її роботу", - цитувало документ "Радіо Ватикану".

Прихильники фон Боуследже стверджують, що "презервативний скандал" був лише приводом, використаним Фестінгом і архіконсервативним кардиналом Реймондом Лео Берком для того, щоб звинуватити Папу в зайвому лібералізмі. Папа Франциск раніше заявляв, що хотів би, щоб Римсько-католицька церква, яка налічує 1,2 млрд членів, уникала "культурних воєн" щодо моралі і проявляла милосердя до тих, хто не може жити за її правилами, особливо до бідних.

Згідно з офіційною позицією Церкви, утримання і моногамія в гетеросексуальному шлюбі є найкращим способом зупинити поширення СНІДу, однак Папа Бенедикт пом'якшив заборону на використання презервативів заради зниження ризику поширення цієї хвороби. Папа Франциск також допустив використання презервативів для боротьби з деякими венеричними захворюваннями.

Мальтійський орден налічує 13,5 тис. лицарів, 25 тис. співробітників і близько 80 тис. волонтерів по всьому світу. Не всі члени ордену є ченцями, однак всі вони складають обітниці бідності, цнотливості і слухняності Папі. Орден позиціонує себе як суверенна держава. Його володіння в Римі і на Мальті мають статус екстериторіальності. Мальтійський орден видає власні паспорти і має дипломатичні відносини з більш ніж 100 державами. Він наділений статусом постійного спостерігача при ООН.

Коли Наполеон захопив Мальту і вигнав звідти госпітальєрів, багато лицарів знайшли притулок у Росії. Так, наприклад, кавалер ордена Юлій Літта у 26 років став наймолодшим генералом російської армії. А російський імператор Павло I, який надавав заступництво вигнанцям, був обраний великим магістром, незважаючи на своє православне віросповідання. Багато європейських країн визнали це призначення, і Павло I почав процес приєднання Мальти до Російської імперії. Проте англійський адмірал Нельсон після вигнання французів з острова відновив владу колишнього великого магістра. Після вбивства Павла Петровича зв'язки Росії з Мальтійським орденом обірвалися.