Голова Угкц Освятить унікальний храм Софії – Премудрості Божої УКУ.  Фото: catholicnews.org.ua

В Українському католицькому університеті Голова УГКЦ Блаженніший Святослав освятить церкву Софії – Премудрості Божої. Храм унікальний не тільки для Львова, а й для України. Адже в одній будівлі на різних ярусах функціонуватимуть три храми: наземний рівень – церква Софії – Премудрості Божої, на нижньому – ще два: храм Святого Климентія Папи Римського і церква Гробу Господнього, повідомляє Католицький оглядач.

Церква Гробу Господнього – це відображення І ст., місце більше для приватної молитви. Храм Климентія Папи Римського відображатиме ІІІ–IV ст. – часи, коли християнство ще не було розділене. Це відкриває великі екуменічні можливості. Храм Климентія Папи Римського має стати місцем формації, дискусій, зустрічей та спілкування. На верхньому ярусі буде власне храм Софії – Премудрості Божої.

«Годі згадати, коли востаннє на українській землі посвячувалася університетська церква. То ми були без університетів, то від нас відбирали Церкву. Заборони і переслідування культури та релігії, взаємний страх, штучна й згубна ворожнеча між розумом і вірою робили неможливим таке свято, яке відбудеться 11 вересня у Львові.

Відео дня

Нова церква УКУ має бути усміхненою. Нове містечко Українського католицького університету, в центрі якого постав новий храм Святої Софії – Премудрості Божої, будується саме на місці, де комуністична партія планувала звести свій потужний адміністративний і культурний центр. Архітектура і дух церкви допомагатимуть пізнавати наше духовне коріння та провадитимуть нас на вихід, на післаництво, на свідчення посередині міста. Ця церква покликана промовляти до сучасної людини», – зазначає президент УКУ владика Борис (Ґудзяк).

При церкві діятиме також духовно-пасторальний центр. Тут передбачені місця для сповіді, розмови, зустрічей. Центр розпочне роботу після освячення храму.

Храм буде відкритий для спільноти Львова, а не лише для середовища УКУ. У будівлі встановлено ліфт й облаштовано пандуси. Тому люди з особливими потребами та особи, яким важко підніматися по сходах, зможуть безперешкодно потрапити на будь-який рівень храму.

«У Західній Україні була велика перерва в церковній архітектурі, починаючи з 1930-х років. І беручи до уваги, власне, ту прогалину, я вважаю, що потрібно робити міст до витоків, традиції, щоби пізніше могла постати сучасна українська архітектура. І тоді вона матиме свою ідентичність, а не буде просто сучасною формою без змісту. Особливо це важливо для університету, який хоче відновити не тільки церковно-будівельні, а й обрядові традиції, які пішли в підпілля свого часу», – зазначає американський архітектор з українським корінням, архітектор церкви Софії – Премудрості Божої Іван Бережницький.

У храмі вже освятили дзвони, які назвали на честь святого Папи Івана Павла II, Патріарха Йосифа Сліпого, Блаженнішого Мирослава-Івана Любачівського – постатей, без яких неможливо уявити історію Українського католицького університету.