Меса в катедрі Пресвятої Діви Марії. Фото: REUTERS.

У катедрі Пресвятої Діви Марії в Руані 2 серпня 2016 р. урочисто попрощалися з о. Жаком Амелем. 85‑річний священик загинув 26 липня, убитий ісламістами, які перерізали йому горло під час відправи Святої Меси. По дорозі до Кракова Папа Франциск назвав його «святим священиком, який помер у момент жертвування молитви за мир». Про це повідомляє "Католицький оглядач".

На труні убитого священика поклали білий орнат і червону стулу — символ мученицької смерті. Під час Меси пролунало читання з Нагірної проповіді, де особливо промовистими стали слова Ісуса: «Блаженні ви, коли вас переслідують заради Мене». Архиєпископ Руана Домінік Лебрюн підкреслив у проповіді, що о. Амель «склав найвищу жертву життя, служачи Жертву Христову».

Труна з тілом убитого священика. Фото: REUTERS.

Тих, хто прийшов на літургію, він назвав «родиною о. Жака, з’єднаною разом, аби таких трагедій більше не ставалося». Він молився, щоб убитий священик став для всіх знаком прощення й любові. Також закликав зібраних, особливо тих, хто вже втратив дорогу до Церкви, аби, згадуючи мученицьку смерть цього священика, зайшли до якогось храму на хвилину молитви, аби показати, що зло і смерть не мають останнього слова. Про цей знак солідарності він просив не тільки католиків.

Відео дня
У богослужінні взяли участь понад 2 тис. людей. Фото: REUTERS.

Літургію очолили єпископ Руана та голова Конференції французького єпископату Жорж Понтьє. У богослужінні взяли участь понад 2 тис. людей (стільки може вмістити катедра, і ще багато людей були перед входом), не лише католиків, а й представників мусульманських спільнот, які прагнули віддати шану пам’яті так варварськи убитому священикові. Прибула також 150‑особова група молоді, яка саме повернулася зі Всесвітнього дня молоді. У храмі був міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казанова і представники місцевих і регіональних властей. Літургія відбувалася за посилених заходів безпеки.

У неділю в цій самій катедрі молилися про мир для світу. В літургії, яку очолив місцевий ординарій, взяли участь близько 1,5 тис. вірних і 150 мусульман, які своєю присутністю в католицькому храмі показували свій спротив проти всілякого тероризму.