Архиепископ Станислав Гадецкий. Фото: blagovest-info.ru

Священики не повинні допускати до причастя тих, що вступили у повторний шлюб після розлучення. Про це заявив 27 липня президент національної єпископської конференції архиєпископ Познанський Станіслав Гадецький, повідомляє «Благовіст-інфо».

Спостерігачі відзначають, що з цією заявою архієпископ Гадецький виступив всього за кілька годин до прибуття до Польщі Папи Франциска, який у своєму апостольському зверненні «Amoris laetitia» – сформулював більш гнучке ставлення до участі розлучених і таких, що вступили у другий шлюб, в обрядах Католицької Церкви.

«Питання про причастя розлучених, які вступили у повторний шлюб, не може бути вирішене у сповідальні протягом двох хвилин і навіть протягом декількох років, -- заявив глава польського єпископату. – Священики і миряни повинні усвідомлювати, що якщо шлюб був здійснений законно, не існує жодних підстав для допуску до причастя розлучених, котрі одружилися повторно».

Відео дня

Архієпископ посилається на підписаний Папою Іоанном Павлом II документ про сім'ю, який свідчить, що розлучені, які одружилися повторно, не можуть приступати до причастя. Гадецький також нагадує, що звернення Папи Франциска враховує рекомендації польської делегації, яка «підтвердила, що ми не можемо навмисно порушувати заповіді Христа, що відносяться до розлучення».

У своєму апостольському зверненні, складеному за підсумками двох синодів з питань сім'ї, Папа Франциск, підкреслюючи вірність ученню Католицької Церкви про сім'ю, виступає, тим не менш, за більшу гнучкість у ставленні до розлучених, що вступили у повторний шлюб. Понтифік нагадує, що «нікого не можна засудити остаточно, оскільки це суперечить логіці Євангелія».