Фото: REUTERS

Папа римський Франциск в ході візиту до Польщі в рамках католицького з'їзду Всесвітні дні молоді відвідав колишній нацистський концтабір Аушвіц-Біркенау в Освенцимі. Візит понтифіка транслювало Польське телебачення, повідомляє РИА Новости.

Франциск, який прибув до Аушвицу на автомобілі, пройшов пішки через ворота колишнього концтабору з написом Arbeit macht frei ("Праця звільняє"), як це робив під час свого візиту в це місце його попередник, папа римський Іоанн Павло II.

По дорозі до блоків концтабору понтифік затримався і зробив коротку молитву на місці, де виступав із закликами польський священик Максиміліан Кольбе, який добровільно запропонував замкоменданту табору стати "смертником" замість іншого ув'язненого. У 1982 році Іоанн Павло II зарахував Кольбе до лику святих.

Відео дня

Біля входу в 11-й блок колишнього концтабору, званого "блоком смерті", Франциска зустріла прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло, прадід якої загинув в Аушвіці. Папа римський також поспілкувався з 12 колишніми в'язнями концтабору — поляками, євреями і циганами-сінті. Після цього понтифік відвідав Стіну смерті, біля якої розстрілювали в'язнів концтабору.

Понтифік пройшов коридорами 11-го блоку табору, помолився в камері, де помер Кольбе, після чого оглянув приміщення будівлі і залишив запис у Книзі пам'яті. На зворотному шляху понтифік знову віддав перевагу пройти через ворота концтабору пішки і на самоті.

Аушвіц-Біркенау (Освенцим) був найбільшим і найдовше проіснувавшим нацистським табором знищення, тому він став одним з головних символів голокосту. Близько 1,4 мільйона чоловік, з яких близько 1,1 мільйона становили євреї, загинули в Аушвіці в 1941-1945 роках. Табір було звільнено 27 січня 1945 року військами Червоної армії.

Папа Франциск приїхав до Польщі в рамках католицького з'їзду "Всесвітні дні молоді", який проходить у Кракові 26-31 липня. Місцеві власті чекають, що на захід прибудуть близько двох мільйонів учасників із 185 країн.