Храм святого Іоанна Хрестителя у Львові. Фото: lviv.ua

7 липня християни східного обряду святкували Різдво Іоанна Хрестителя. У Львові в цей день храмове свято відзначають чотири церкви, у тому числі і одна з найстаріших у місті, повідомляє zaxid.net.

Храм святого Іоанна Хрестителя на площі Старий Ринок у XIII сторіччі заклав князь Лев Данилович для своєї дружини Констанції, дочки угорського короля Бели IV. Констанція була римо-католичкою, тому забажала у Львові мати храм своєї конфесії. Для цього приїхала разом із домініканцями, які й осіли у костелі Іоанна Хрестителя.

Від IV століття християни у цей день відзначають різдво Іоанна Хрестителя. Цей пророк жив у пустелі і проповідував хрещення покаянням для іудеїв, хрестив у водах Йордану Ісуса Христа, потім його обезголовив цар Ірод Антипа на намовлення жінки Іродіади.

Відео дня

На наших землях язичники цього дня вшановували Купалу ― божество літнього сонцестояння. З приходом християнства отці спробували відучити народ від попереднього багатобожжя, тому саме 7 липня запровадили свято Іоанна Хрестителя. Мусульмани також вшановують цього пророка під іменем Ях'я.