Українська церква в Афінах - це коли щонеділі у храмі кількасот людей

Настоятель української громади при афінській церкві Святої Трійці ієромонах Орест Козак розповів про особливості душпастирства в Греції і відзначив, що у витоків формування громади вірних УГКЦ стояв Блаженніший Святослав, який свого часу навчався у семінарії а Афінах і на прохання Блаженнішого Любомира збирав громаду.

“У Греції дуже багато наших людей. Найбільше українців – в Афінах. У неділю на Службі Божій - 300-400 осіб. Люди приходять, люди хочуть бути в церкві, дуже багато сповідаються. У нас є дві Літургії і о 17.00 – вечірня. Між ними ще сповідаю людей. На Великдень просив приїхати допомагати наших священиків з Риму”, - зазначив настоятель української громади в Афінах, повідомляє Експрес онлайн.

Він розповів, що у Греції є свої труднощі, наприклад, католицькі душпастирі перебувають або на власному утриманні, або на утриманні своїх парафій. Водночас, підкреслив ієромонах, “майже в кожному місті Греції, де є римо-католицька церква, ми можемо мати парафію і храм для служіння, але якщо буде достатня кількість вірних”.

Відео дня

О. Орест нагадав, що нещодавно був призначений новий греко-католицький єпископ у Греції – владика Мануель (Нін). “Ми звернулися до нього, щоби він просив латинських єпископів дозволили служити Літургії для українців без певної кількості людей і без особливих причин. І він дуже радо відгукнувся.

Тому тепер маємо можливість працювати, створювати нові громади, якщо знайдуться люди. Маю надію, що мені дадуть помічника і буде можливість їздити до інших міст і гуртувати людей”, - резюмував настоятель української громади при афінській церкві Святої Трійці.