г

Адвент у перекладі з латинської означає "пришестя" - у католиків час очікування Різдва Христового і підготовки до нього.

Перший день Адвенту визначається як четверта неділя до Різдва (з 27 листопада по 3 грудня). З цього дня в Католицькій церкві починається літургійний рік.

Духовний зміст Адвенту двоякий: по-перше, це період підготовки до святкування Різдва, "час радісного очікування"; по-друге, церква в цей період особливим чином спонукає віруючих роздумувати на тему прийдешнього другого пришестя Христа.

Відео дня

Перші свідчення про особливий передріздвяний час відносяться до 380 року, коли Сарагосскій собор встановив особливі правила відвідування богослужінь з 17 грудня до свята Богоявлення.

Кожна з чотирьох неділь Адвенту має свою тематику, відтворену в євангельських недільних читаннях: перша присвячена пришестю Христа в кінці часів; друга і третя відображають перехід від Старого до Нового Заповіту, у тому числі згадується служіння Іоанна Хрестителя; четверта присвячена євангельським подіям, що безпосередньо передували Різдву.

У період Адвенту церква особливо закликає християн до скоєння справ милосердя.

Однією з найбільш відомих різдвяних католицьких традицій є "вінок Адвенту» - вінок з ялинових гілок, в який вплетені чотири свічки. У першу неділю запалюється одна свічка, у другу - дві і так далі, тобто кожний тиждень, наближає християн до Різдва, стає все світліше.

РИА Новости