е

Ім'я Варфоломія - одного з 12 апостолів - згадується в Євангелії від Матвія (Мф. 10: 3), від Марка (Мк. 3:18), від Луки (Лк. 6:14), у Діяннях святих апостолів (Діян. 1: 13).

Апостол Варфоломій - один з перших учнів Христа, покликаний Ним услід за Андрієм, Петром і Филипом. З останнім, мабуть, він був або в спорідненості, або дуже дружний, так як саме Филип привів його до Ісуса.

Після Вознесіння Христа Варфоломій, за переказами, проповідував в Індії, а потім у Великій Вірменії. Вірменська апостольська церква вважає його і апостола Юду Тадея своїми засновниками. Там же, у Вірменії, у місті, що називався Альбана, прийняв Варфоломій мученицьку смерть.

Відео дня

Близько 410 року мощі святого були перенесені у вірменське місто Тігранокерт (сучасний Хильван у Туреччині), а близько 507 року - у місто Дара на березі Євфрату, звідки їх в 574 році, рятуючи від турків, переправили на острівець Ліпарі поблизу Сицилії, а в IX столітті, після захоплення острову арабами - у місто Бенвенто, де вони зберігаються донині. У Х столітті частку мощей відправили до Риму.

РИА Новости