а

Всесвітній день молитви в наміренні дбання про створіння щороку відзначатиметься 1 вересня: таке рішення прийняв Папа Франциск, про що читаємо в листі проголошення цієї ініціативи, написаному на ім’я кардиналів Петера Турксона і Курта Коха, Президентів Папських Рад «Справедливість і мир» та Сприяння єдності між християнами. Це відзначення матиме екуменічний характер, адже того самого дня таку ініціативу проводить Православна Церква, повідомляє сайт Радіо Ватикану.

«Поділяючи з любим братом Вселенським Патріархом Вартоломеєм стурбованість за майбутнє створіння (пор. Laudato si’, 7-9) та приймаючи пораду його представника Пергамського Митрополита Іоанніса, висловлену під час представлення енцикліки “Laudato si’,” про дбання про спільний дім, хочу повідомити про те, що я вирішив встановити також й у Католицькій Церкві “Всесвітній день молитви в наміренні дбання про сотворений світ”, який від цього року буде відзначатися 1 вересня, так само, як вже віддавна це відбувається в Православній Церкві», – читаємо в Папському листі.

Святіший Отець пише про те, що «багата християнська духовна спадщина» є спонукою заопікуватися створінням. Саме тому християни всіх конфесій бажають «зробити свій вклад у подолання екологічної кризи, яку переживає людство». Цитуючи свою нещодавню енцикліку, Єпископ Риму пригадує, що «духовність не відірвана від природи, але живе у єдності з нею». З цього випливає заклик до «екологічного навернення», адже виконання покликання «бути опікунами Божого діла є суттєвою частиною» чеснотливого життя. Саме суттєвою, а «не факультативною чи другорядною».

Відео дня

Папа підкреслює, що з такої перспективи згаданий День молитви стає для віруючих та спільнот цінною нагодою оновити своє покликання «опікунів створіння», подякувати Богові за Його дари, ввірені людині, та призивати «Його милосердя з огляду на гріхи, скоєні проти світу, в якому живемо». Натомість, проведення цієї ініціативи разом з православними стане ще однією «слушною нагодою свідчити зростаючу єдність» між християнами. Адже в період, «коли християни ставлять чоло однаковим та важливим викликам», необхідно «давати спільні відповіді» для того, щоб бути «вірогіднішими й ефективнішими». З цього випливає запрошення приєднатися до ініціативи, скероване до інших Церков.

Звертаючись до кардинала Петера Турксона, який очолює Папську Раду «Справедливість і мир», Святіший Отець закликає його докласти зусилля для того, щоб пропагувати відзначення цього Дня молитви не лише на церковному рівні, але й у середовищі національних та міжнародних організацій, заанґажованих у екологічну діяльність, здійснюючи слушні починання для того, аби «це щорічне відзначення ставало сильним моментом молитви, призадуми, навернення й прийняття конкретних стилів життя».

Президентові Папської Ради сприяння єдності між християнами кардиналові Куртові Коху Папа доручає підняти це питання в різних екуменічних структурах, щоб згадана ініціатива «могла стати знаком шляху, яким прямують всі віруючі в Христа».