в

Глава УГКЦ відвідав шістнадцятий всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини», який цього року присвячений 70-й річниці депортації українців з території Польщі в 1944-46, 1951 рр., повідомляє сайт ugcc.ua.

Фестиавль розпочав театралізований, літературно-музичний пролог, який демонстрував сцени депортації. Далі за програмою відбулися поминальні богослужіння за жертвами депортації та борцями за незалежність і суверенітет нашої держави, які очолив Блаженніший Святослав у співслужінні преосвященних владик та соборного духовенства Бучацької єпархії.

У своєму слові Блаженніший Святослав окреслив багатостраждальну історію Лемківщини: «70 років тому на славній Богом благословенній лемківській землі пів мільйона людей було вигнано зі свого дому, з них майже 200 тисяч прийняла Тернопільщина, гостинна українська земля».

Відео дня

Глава УГКЦ пояснив, що християни, коли згадують трагічні події, то перетворюють їх у молитву, «бо ніхто не може висловити біль людей, яких виганяють з хати, біль народу, якого позбавляють землі, біль людей, які втрачають могили своїх предків і бачать, як палають їхні духовні святині».

«В нашій церковній молитві, цей людський біль перетворюється на хліб, той хліб, який ви поклали перед нами, той хліб, який священик приносить на Божому престолі і прикликаючи Духа Святого перетворює в Тіло нашого розп’ятого, померлого, але воскреслого Спасителя», – сказав Блаженніший Святослав.