к

Завершується найдовша зарубіжна поїздка Папи Римського Франциска по трьом країнам Латинської Америки. Важливі програмні заяви були зроблені понтифіком у Болівії на Другий Всесвітній зустрічі народних рухів, де Папа говорив про необхідність замінити світову економічну систему "глобалізацією солідарності", повідомляє ТАСС.

Франциск підкреслив, що земля, будинок і робота - це священні права людини, і "необхідно за них боротися". "Насмілюся сказати, що майбутнє людства великою мірою знаходиться у ваших руках", - цитує Ватиканське радіо слова Папи.

Понтифік назвав три завдання, які повинні надихати народні рухи.

Відео дня

Перше - це "поставити економіку на службу народам: люди і природа не можуть служити грошам. Скажемо "ні" ексклюзивній і злочинній економіці, в якій гроші панують, а не служать. Така економіка" вбиває, виключає, руйнує Землю... Мова йде про повернення біднякам і народам того, що їм належить".

Друге завдання - "об'єднати наші народи на шляху миру і справедливості". Папа зазначив, що деякі угоди про вільну торгівлю або насадження режимів жорсткої економії в першу чергу ведуть до несприятливих наслідків "для бідних і трудящих".

Третє завдання народних рухів - захищати Землю. "Міжнародні саміти не дали ніякого важливого результату, - констатував Папа. - Не можна дозволяти певним колам нав'язувати свої інтереси, які ведуть до руйнування навколишнього середовища".

Останнім етапом перебування Франциска в Болівії стало відвідування в'язниці "Пальмасола" в Санта-Крус-делла-Сьєрра. Говорячи про систему виправних установ, тато підкреслив: "Ув'язнення не означає виключення, висновок - це частина реабілітації в суспільстві".

Після відвідин Еквадору та Болівії Папа Франциск вирушив у Парагвай. В аеропорту Асунсьйон, звертаючись до президента республіки Орасіо Картес, понтифік закликав докладати безперестанні зусилля в боротьбі з корупцією, яка залишається бичем парагвайського суспільства, остерігатися "формальної демократії, розвиваючи діалог, культуру зустрічі і повагу до законних відмінностей", вказавши, що "пріоритетом для економічного зростання повинні стати бідні й нужденні". "Тому так важливо робити подальші кроки в галузі освіти та охорони здоров'я... Мірка економічної моделі - гідність людини", - підкреслив Франциск.

Спостерігачі відзначають, що понад мільйон аргентинців відправилися в сусідній Парагвай, щоб привітати свого іменитого земляка.

В останній день свого паломництва, Папа відвідає також бідний квартал Банада-Норте на околиці Асунсьйона, а потім зустрінеться з молоддю на березі річки Костанера.