в

Римсько-католицька церква може переглянути метод розрахунку дати святкування Великодня, щоб всі християни відзначали Воскресіння Христа в один день. Про це заявив Папа римський Франциск.

За його словами, римо-католицька церква готова обговорювати єдину дату Пасхи, яка б відзначалася "в Римі, Константинополі та Москві". "Зустрічаються католик і православний і запитують: "твій Христос вже воскрес? Мій - через тиждень", - наводить слова Франциска газета Corriere della Sera.

Згідно з католицьким календарем, день Великодня розраховується на підставі першого сонцестояння після повного місяця в березні. У православних розрахунок складніший. Як правило, різниця дат католицької і православної Пасок становить один тиждень, але іноді може відрізнятися і на місяць. Нерідко Пасхи співпадають.

Відео дня

Як вказує газета, можливою єдиною датою може бути третя неділя квітня. Ідея про об'єднання дат Пасхи вже раніше озвучувалася Франциском, а ще раніше про готовність змінити календар заявлялося під час понтифікату Папи Павла VI (1963-1978).

Питання про єдину дату Пасхи може стати темою обговорення на Вселенському (Всеправославному) соборі у 2016 році.

ТАСС