н

29 березня богослужіннями Вербної неділі католики всього світу вступають у Страсний тиждень - кульмінацію Великого посту. Священнослужителі в червоних вбраннях, що символізують мученицьку смерть Христа на хресті, покроплять освяченою водою гілки верб, прикрашених квітами та стрічками. Потім всі попрямують до храму, де почнеться меса Пальмової неділі Страстей Господніх, повідомляє РИА Новости.

Процесія Вербної неділі сходить до традиції Єрусалимської церкви і датується IV століттям. Перші згадки про процесії з гілками на Заході відносяться до VII століття. З часом з'явився обряд благословення гілок, що передує процесії.

Під час богослужінь Великого четверга, Страсної п'ятниці та урочистого навечір'я Пасхи католики знову переживають таємницю страстей Христових, Його смерті і воскресіння.

Відео дня

У четвер ввечері буде здійснений обряд, який відбувається раз на рік - за церковною традицією священик обмиє ноги дванадцяти мирянам у спогад того, як перед Таємною вечерею Христос омив ноги своїм учням.

Під час співу гімну "Слава у вишніх Богу" у четвер востаннє звучатимуть орган і всі дзвони - вони замовкнуть до Великодня.

На таємниці пристрастей зосереджено богослужіння Великої п'ятниці - дня суворого посту й покаяння, єдиного дня в році, коли не звершується евхаристична літургія. У цей день віруючі причащаються Передосвяченими дарами.

У Велику суботу католики перебувають у молитві в молитві перед гробом Господнім.

З появою першої зірки почнеться урочисте богослужіння навечір'я Пасхи. Від багаття у дворі церкви в цей день запалюється пасхал - велика свічка, яка урочисто вноситься в храм під спів гімну "Слава у вишніх Богу", і з цього моменту в храмі знову звучить орган і дзвони, прославляючи Христове воскресіння.