о

Не лише образою священного виміру людського життя, Божого дару, але й поразкою з карної точки зору назвав смертну кару Папа Франциск, пояснюючи, що «ніколи неможливо осягти справедливість, вбиваючи людську істоту». Такими думками він поділився з представниками Міжнародної комісії по боротьбі зі смертною карою, приймаючи їх у п’ятницю, 20 березня, повідомляє сайт Радіо Ватикану.

За словами Святішого Отця, вбивство засудженого не спричиняється до справедливості, оскільки справжньою справедливістю є дати, кому б це не було, можливість загладити свою провину. Крім того, смертна кара часто стає предметом зловживання з боку «тоталітарних режимів» чи «фанатичних об’єднань», для яких вбивство в’язня є нічим іншим, як засобом знищення дисидентів, меншин, будь-кого, кого вважається «небезпечним для режиму».

Як зауважив Папа, зразком для людської справедливості повинно бути Боже милосердя, а смертна кара суперечить йому, оскільки, серед іншого, включає жорстокий шлях очікування між вироком та його виконанням, що є «катуванням», яке, зазвичай, «в ім’я справедливого процесу», триває багато років, нерідко приводячи до хвороби чи безумства. Він скритикував дискусії, що тривають у деяких колах, обговорюючи «спосіб вбивства», так, ніби мова йде про те, «як його вчинити добрим». За його словами, «не існує гуманного способу вбивства».

Відео дня