п

7 березня вірні Київської архиєпархії, на чолі з Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом, та Владикою Йосифом (Міляном), звершили паломництво до могили великого батька і пророка українського народу Тараса Григоровича Шевченка.

Відео дня

Щитом паломництва була Божественна Архиєрейська Літургія, яку очолив Блаженніший Святослав у співслужінні з Владикою Йосифом та численними священиками Київської архиєпархії. Завдяки хоровому супроводу з Патріаршого Собору молитва набула величного характеру.

Глава УГКЦ пригадав ціль паломництва до цього місця: «Молимось в цій козацькій церкві для того, щоб цієї поминальної суботи … пом’янути нашого Тараса, якого ми називаємо пророком Українського народу, для того щоб тут разом з ним бути, щоби набратися його мудрості, його сили, його духа. Ми сьогодні прийшли в цю прощу для того щоб завершити оцей ювілейний рік святкування двохсотліття з дня його народження».

По завершенні Літургії Глава УГКЦ подякував Владиці Йосифові – ініціаторові цього паломництва за ідею, священикам, семінаристам, усім присутнім за спільну молитву та звершенне паломництво.

Опісля біля пам’ятника Шевченку відбулась заупокійна панахида, у часі, якої усі присутні благали Милостивого Бога про вічний відпочинок для великого митця українського народу. Навзнак пошани до великого сина України відбулась церемонія принесення квітів до підніжжя могили.

Цей день назавжди увійшов в історію Канева, а приклад паломників, які молились за душу Шевченка, за кращу долю України, можна з певністю подавати до наслідування багатьом українцям. Щоб могли сповнитись слова великого поета та пророка українського народу: «Чужого научайтесь, але і свого не цурайтесь».

Прес-служба Київської архиєпархії УГКЦ