Папа Франциск у своєму посланні до єпископів УГКЦ, з якими зустрівся у Ватикані 20 лютого, сказав, що, будучи громадянами своєї країни, єпископи мають право висловлюватися з приводу її долі - «не в сенсі просування конкретних політичних дій, але вказуючи і підтверджуючи цінності, що є сполучним елементом для українського суспільства, невпинно дотримуючись пошуку порозуміння і спільного блага навіть в умовах серйозних і складних проблем».

Папа закликав єпископів звіщати громадянам цінності справедливості та істини, значення яких «перш, ніж бути політичним, є моральними».

«Я знаю, які історичні події відбулися на вашій землі і як і раніше живуть в колективній пам'яті. Мова йде про питання, які частково мають політичну основу і на які ви не покликані давати безпосередню відповідь»; однак є також суспільно-культурні обставини і людські драми, які чекають прямого й позитивного внеску з боку Церкви. Папа підкреслив, як важливо в цих умовах «уважно прислухатися до голосів на ввірених вашій пастирській турботі територіях». Вислуховуючи народ, єпископи повинні бути здатні «примирити розбіжності». Одним словом, необхідно «шукати можливого миру».

Відео дня

За матеріалами "Радіо Ватикану"