г

Великий піст - час підготовки до святкування Пасхи. Ще в давнину існував звичай публічно каятися в гріхах, посипаючи голову попелом. З X століття обряд посипання почали застосовувати до всіх присутніх на службі в перший день посту - у знак того, що кожна людина грішна. Цей день називається Попільною середою.

Після читання Євангелія і проповіді священик за особливим чином освячує попіл, який отримують після спалювання пальмових гілок, що залишилися з торішнього свята Входу Господнього в Єрусалим. Невеликою його кількістю посипаються голови віруючих (або наноситься хрест на лоб).

Це символічне дійство покликане нагадувати не тільки про те, що перебування людини на землі тимчасове і рано чи пізно вона перетвориться на порох, а й про те, що, покаявшись, можна сподіватися на прощення гріхів і майбутнє воскресіння.

Відео дня

Під час посту, який триватиме до настання католицької Пасхи - 5 квітня, віруючим слід відмовлятися від розважальних заходів (виняток робиться для днів народження та іменин). Необхідно частіше бувати на богослужіннях, читати Святе Письмо, не забувати про молитву, покаяння і християнське милосердя. Людям у віці з 14 до 60 років слід утримуватися від вживання м'яса. А особливо суворого посту дотримується в Попільну середу, Велику П'ятницю Муки Господньої і Велику Суботу.

Седмица.Ru