п

Папа Франциск завжди звертався «до всіх сторін, залучених у конфлікт в Україні», підкреслив директор Ватиканського Залу Друку о. Федеріко Ломбарді, зустрічаючись 10 лютого на брифінгу з журналістами.

Ломбарді зазначив, що Святійший Престол уважно стежить за драматичними подіями в східних регіонах України: «Перед обличчям ескалації конфлікту, що є причиною безлічі безневинних жертв, Святіший Отець неодноразово звертався з закликом до миру». У них Папа Франциск закликав «віруючих молитися про загиблих і поранених у результаті насильства» та підкреслював «термінову необхідність відновлення переговорів, як єдино можливого шляху виходу із логіки зростання звинувачень і реакцій».

Ломбарді зазначив, що як неодноразово заявляв святий Папа Іван Павло II, «людство повинно знайти в собі мужність замінити закон сили силою закону».

Відео дня

Директор Ватиканського Залу Друку зазначив, що з 16 по 21 лютого в Римі відбудеться візит українського єпископату, якого Папа Франциск чекає з великою радістю:

Відповідаючи на питання журналістів, Ломбарді зазначив, що Святійший Престол «завжди шукав рішень з допомогою переговорів: це - універсальний принцип у всіх конфліктних ситуаціях». Коли сторони намагаються сісти за стіл переговорів, Святійший Престол докладає зусиль, щоб вони відбулися, при цьому завжди пам'ятаючи про свою роль - влади не політичної, а моральної і релігійної. Саме з таких позицій Святійший Престол закликає до більшої відкритості фундаментальних цінностей миру і поваги до людського життя.

21 лютого у Ватикані Папа зустрінеться з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, нагадав о. Ломбарді. У розмові, безумовно, піде мова і про Україну, так як, зустрічаючись з впливовими політичними діячами, Святіший Отець говорить про злободенні проблеми, ділячись своєю стурбованістю. Однак Папа не втручається в конкретні політичні рішення та займані позиції, оскільки це не входить у його компетенцію", - підкреслив о. Ломбарді.

Сайт Радіо Ватикану