Папа Римський на площі Святого Петра / vaticannews.va

У день пам'яті святого Стефана, диякона і першого мученика, Папа Римський очолив читання молитви «Ангел Господній» з численними вірянами та паломниками, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані.

Як повідомляє Радіо Ватикану, святий Стефан першим пішов стопами Божественного Вчителя - прийняв мученицьку смерть.

Він помер, як Іісус, віддаючи все своє життя Богу та прощаючи своїх гонителів, підкреслив Папа. Слова Стефана під час страти є закликом до кожного з нас прийняти з вірою з рук Господа, що життя для нас готує, чи то добре чи зле:

Відео дня

«Наше життя відзначене не лише щасливими обставинами - ми це знаємо, - а й труднощами та розгубленістю. Але віра в Бога допомагає нам приймати важкі часи та бачити в них можливість для зростання у вірі та побудові нових відносин із нашими братами та сестрами».

Друге, в чому Стефан наслідував Іісуса у вищу годину мучеництва - це прощення. Святий диякон не проклинає своїх гонителів, а молиться за них, підкреслив Папа Франциск.

Ми покликані вчитися у Стефана прощати, прощати завжди. Це зробити дуже нелегко, і ми всі про це знаємо, продовжив Папа, однак прощення відкриває серце, допомагає краще зрозуміти іншого, дає спокій і мир.

Здатність до прощення розвивається через молитву, яка дозволяє нам спрямувати свої погляди до Іісуса. Стефан зміг пробачити своїм вбивцям, бо, сповнений Святого Духа, він поглядав на небо і бачив Бога. Через молитву йому була дана сила прийняти мучеництво. «Ми маємо наполегливо молитися Святому Духові, щоб Він дав нам дар кріпості, що зцілює наші страхи, наші слабкості, нашу долю, щоб Він розширив наші серця, щоб ми могли завжди прощати!».

«Закликаємо заступництва Пресвятої Богородиці та Святого Стефана: нехай їх молитва допомагає нам завжди ввіряти себе Богові, особливо в скрутні часи; нехай їх молитва підтримує нас у рішучості бути людьми, здатними прощати», - сказав Папа.