Нерукотворний образ Ісуса Христа (V ст.) з Ватикану - у Львові: віряни прагнуть зцілення і просять миру (фоторепортаж)
Нерукотворний образ Ісуса Христа (V ст.) з Ватикану - у Львові: віряни прагнуть зцілення і просять миру (фоторепортаж)

Нерукотворний образ Ісуса Христа (V ст.) з Ватикану - у Львові: віряни прагнуть зцілення і просять миру (фоторепортаж)

10:29, 02.02.2015
7 хв.

Ватикан вперше дозволив прикладатися до Нерукотворного образу Ісуса Христа – як  виняток для України у цей важкий час

Фото УНІАН

Віряни прагнуть зцілення і просять миру

Львів перетворився на місце паломництва вірян зі всіх куточків країни. 30 січня сюди з особистої захристії Папи Римського привезли унікальну реліквію – оригінал Нерукотворного образу Ісуса Христа. Святиня виставлена для привселюдного почитання у Архикатедральному соборі Святого Юра.

Відео дня

Кілька тисяч вірян з України та  Польщі  щодня прибувають до собору Святого Юра і в живій черзі вистоюють по 5 – 8 годин, щоб вшанувати одну з найдавніший християнських святинь. Люди прагнуть зцілення і просять миру.

Медики бригади №22 станції швидкої допомоги розповіли, що всією бригадою прийшли вшанувати святиню  з вірою в те, що зцілення отримають всі потребуючі та припиняться вбивства і каліцтва людей на сході. Серед людей – багато військових, які приїхали з Тернопільщини, Рівненщини, Закарпаття.

Вони просять миру, звільнення полонених побратимів і зцілення поранених. Батьки неповносправних дітей, покладаються на чудотворну святиню, як останню надію на зцілення. Подружжя з Луганська у молитвах до  Нерукотворного Образу Ісуса Христа просить „миру своїм домівкам і порятунку для тих, хто залишився на рідній землі”.

Українцям випала унікальна можливість – «побачити Боже обличчя»

30 січня Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав, у співслужінні з владиками Синоду УГКЦ відслужив Вечірню в Архикатедральному соборі Святого Юра, після якої було відкрито для привселюдного почитання Нерукотворний образ Ісуса Христа.

Блаженніший Святослав наголосив на тому, що  сьогодні українцям випала унікальна можливість – «побачити Боже обличчя».

За його словами, Нерукотворний образ Ісуса Христа Ісуса - унікальна реліквія часів земного життя Спасителя: «Ісус Христос взяв особисто в руки цей обрус і притулив до свого обличчя. Тому він називається нерукотворним. Цим обрусом він зцілив Ефеського царя від прокази. Ми так шукаємо цими днями Божого лиця! І бачимо, що Бог не просто привертає до нас своє обличчя. Він дає нам його поцілувати», - зазначив  Блаженніший Святослав.

На переконання Глави УГКЦ, ця подія є незбагненним Божим промислом, «в ці історичній хвилі сяюче на нас Боже обличчя нам об’являється».

"Знаком великого благословення і підтримки Божої є той факт, що сьогодні,  уперше за сто років, з Апостольської столиці, із базиліки Святого Петра, прибув до нас цей Нерукотворний образ Христа. Дякуємо сьогодні нашому Богові-Отцеві за Його любов до нашого народу і Спасителеві - Ісусові Христові, який, сьогодні діянням Духа Святого робить своє обличчя для нас доступним", - додав проповідник.

Очільник Церкви від імені УГКЦ склав подяку Святішому Отцеві Францискові за його благословення, щоб реліквія прибула до України: "Це ще один жест папської підтримки, солідарності та благословення для українського народу. Разом із тим, це великий знак надії".

Також Ватикан вперше дозволив прикладатися (цілувати) реліквію.

"Це виняток для України, щоб можна було підійти і прикластися. Для України в сьогоднішній час це така річ, яка найбільше нам потрібна, яка би нас об’єднала молитовно. Я хочу, щоб кожен для себе відчув, що може зробити цей святий образ", - зазначив адміністратор Собору Святого Юра о. Роман Кравчик.

Появу святині у Львові трактують, як символічний акт підтримки Святим Престолом України у складний для неї час і важливим знаком надії

Відповідальний за Папську захристію у Ватикані Павел Бенедік, який особисто супроводжував реліквію до Львова, відмітив, що Спас Нерукотворний – це найдавніша християнська реліквія, яка зберігається у Ватикані (V ст.) і висловив переконання, що „Спас Нерукотворний принесе в Україну такий потрібний всім мир”.

«З огляду на свій вік образ постійно перебуває у закритому приміщенні й демонструється широкому загалу виключно під час спеціальних оказій та на короткий період. Східну Європу реліквія відвідує вперше в історії. Ми щиро віримо, що Спас Нерукотворний принесе в Україну такий потрібний всім мир», - зазначив П.Бенедік.

Як розповів Павел Бенедік, починаючи з 1870 року, це другий раз, коли цю реліквію дають для Богопочитання у храмі. Це було винятково для України у цей важкий час. Ця реліквія є важлива тим, що це не є малюнок. Її назва – Мандиліон з Едеси. Реліквія потрапила до Риму з Едеси. У Римі у 1870 році Блаженний Папа Пій ІХ наказав перевезти її до Ватикану, оскільки на той момент італійський полководець Гарібальді вже нападав на Рим.

Мандиліон з Едеси – це найстаріше зображення обличчя Ісуса Христа. Едеський король у VII ст. наказав закрити і замурувати реліквію, щоб її не втратити. Згодом під час реставрацій цю реліквію віднайшли.

Нерукотворний образ Ісуса Христа перебуватиме у Львові до 15 лютого.

Довідка "УНІАН-Релігії"

Нерукотворний образ Ісуса Христа - є особливою реліквією для християн. У Церкві він відомий також як Спас Нерукотворний, Святий Лик, Зображення з Едесси або Мандиліон, що в перекладі означає «обрус».

Історія Нерукотворного образу оповита багатьма переказами. Відомо кілька версій походження цієї святині, з яких найпоширеніші дві. Одна з них говорить про праведну жінку Вероніку, яка обтерла обличчя Христа під час хресної дороги. Інша вказує на історію зцілення едеського царя Авгаря ликом Спасителя, зображеного в чудесний спосіб на полотні, яким Христос обтер своє обличчя.

Сьогодні Нерукотворний образ Господній зберігається у Папській захристії Сикстинської капелли. Щороку він виставляється для почитання після Вечірні у 5-ту неділю Великого посту в базиліці Святого апостола Петра, на балконі над монументальною статуєю святої Вероніки, котра тримає в руках хустину, на якій відбите Христове обличчя.

Перед тим, як вирушити до України реліквія «пройшла» шляхом транспортування через зали Апостольського палацу – Залу Реджіа та відому на весь світ Сікстинську капелу, де відбувається Конклав – зібрання кардиналів для обрання Понтифіка. Святиню встановили у величезний ящик синього кольору, який під наглядом охорони та священнослужителів вивезли із території Ватикану.

Умови виставлення оригіналу Нерукотворного Образу вимагають посиленої охорону. У храмі вірянам суворо забороняється фотографувати реліквію, знімати на камери чи в будь-який інший спосіб фіксувати Нерукотворний Образ. Біля пам’ятки перебуває цілодобова озброєна охорона.

Ксенія Нестеренко - для "УНІАН-Релігії".

Фото УНІАН

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся