Папа Франциск на зустрічі з делегатами Міжнародної комісії проти смертної кари / vaticannews.va

Папа Римський 17 грудня прийняв на приватній аудієнції у Ватикані делегацію Міжнародної комісії проти смертної кари та подякував гостям за виконану роботу щодо загального скасування цієї жорстокої форми покарання.

У тексті звернення іспанською мовою Папа заявляє, що кожне життя священне, тому слід захищати гідність кожної людини без винятків, повідомляє Радіо Ватикану.

Катехизм Католицької Церкви відкидає це покарання: воно суперечить самому Євангеліє, оскільки передбачає знищення життя, яке завжди священне в очах Творця; лише Бог є істинним суддею.

Відео дня

У минулі століття застосування смертної кари іноді здавалося логічним і справедливим наслідком, і навіть у Папській державі вдавалися до цієї форми покарання, ігноруючи верховенство милосердя над справедливістю. Ось чому нове формулювання катехизму, зазначає Папа Франциск, також передбачає прийняття відповідальності за минуле і визнання того, що така форма покарання була наслідком менталітету епохи, - більш юридичною, ніж християнської, яка зводила в ранг сакральності закони, позбавлені людяності та милосердя.

Папа висловлює надію, що всі держави зможуть ввести мораторій і скасувати цю жорстоку форму покарання, попри складні політичні процеси. Водночас Єпископ Риму знову звертає увагу на позасудові, негайні або необгрунтовані кари, які, на жаль, є повторюваним феноменом. У тексті порушується також питання самооборони: у будь-якому випадку вона має бути пропорційною.