1

Папа Римський Франциск наказав зробити процедури церковного "розлучення" безкоштовними і швидшими.

Процес анулювання шлюбу повинен бути переглянутий, щоб прояснити, наскільки пари, які вступають у шлюб усвідомлюють всю відповідальність вчинку, вважає Папа Франциск.

Церковний суд повинен враховувати "контекст цінностей і віри або їх недостатність, відсутність, займаючись анулюванням шлюбу". Про це заявив Папа Франциск, виступаючи перед суддями Римської Роти у Ватикані.

Відео дня

Якщо суд встановив факт нерозуміння католицького уявлення про шлюб, згідно з церковним правом, це може бути причиною для анулювання шлюбу. Ця можливість не повинна більше розглядатися як виняток.

Папа Франциск зазначив, що судді завжди повинні пам'ятати, що на шляху до порятунку людини, що звернулася до Церкви, не повинні стояти "юридичні перешкоди". Право повинно бути орієнтоване на порятунок душі, а не обмежуватися констатацією моральних норм.

Папа Римський також додав, що процес анулювання шлюбу повинен бути безкоштовним для учасників. “Обряди дають благодать. Процес розірвання шлюбу пов'язаний з Таїнством вінчання. Як би мені хотілося, щоб всі процеси були безкоштовними!" - заявив понтифік. За його словами, суди і юридична допомога для людей, особливо для тих, хто має фінансові труднощі повинні бути безкоштовними.

Папа Римський запропонував внести зміни в канонічне право для прискорення процесів щодо розірвання шлюбу. Однак скорочення процесу не повинно відбуватися за рахунок "моральної достовірності".

Роль так званого "захисника шлюбу" не перестане існувати в процесі анулювання шлюбу. "Його діяльність дуже важлива", - сказав Папа Франциск. - "Судді повинні мати можливість чути незалежний голос, який виголосить аргументи за і проти ".

Седмица.Ru