1

Папа Римський Франциск, який перебуває з пастирським візитом на Шрі-Ланці, канонізував першого святого - жителя цього острова. Прославлення св. Йосифа Ваза відбулося в ході урочистої меси в приморському парку міста Коломбо, столиці Шрі-Ланки. Татові співслужили понад тисячі священиків, а всього на богослужіння зібралося понад 500 000 людей.

Серед тих, хто був присутній на богослужінні, були також буддисти та індуїсти - представники основних релігій Шрі-Ланки.

Католики Шрі-Ланки вшановують св. Йосифа як спасителя католицької віри на острові. Перше прохання про його беатифікацію надійшло ще в 1737 році, проте до лику блаженних він був причислений лише 200 років тому. Це сталося в січні 1995, коли Шрі-Ланку відвідав Папа Іван Павло II. Практично рівно через 20 років Папа Франциск причислив Йосипа Ваза до лику святих.

Відео дня

У своїй проповіді, яку Папа виголосив по-англійськи і яка перекладалася на сингальську і тамільську мови, він торкнувся того значення, яке має подвиг св. Йосифа Ваза для сучасних християн. «Як і ми, він жив у період швидких і глибоких змін, - зазначив понтифік. - Католики були тут у меншості, часом серед них не було єдності. Крім цього вони були об'єктом ворожого ставлення, а часом і гонінь».

Благовіст-інфо