У Львові сьогодні святкують Римське Різдво.

Як передає кореспондент УНІАН, Римо-католицька парафія святого Йоана Павла сьогодні організовує святкування Різдва Христового за григоріанським календарем. Святкування відбуватиметься в приміщенні філософсько-богословського факультету Українського Католицького Університету у Львові.

Після цього - святкування Святвечора із занесенням скаутами Вифлеємського вогню і благословенням різдвяних фігурок. Опівночі розпочнеться Різдвяна служба (Пастирка).

Відео дня

Як повідомили у прес-службі Львівської ОДА, т.в.о. голови Львівської облдержадміністрації Юрій Турянський привітав Архиєпископа Мечислава Мокшицького, Львівського Римсько-Католицького Митрополита, Главу Римсько-Католицької Конференції єпископів України та усіх вірних Римсько-Католицької церкви з Різдвом Христовим.

“Сердечно вітаю духовенство та усіх вірних Римо-католицької церкви з величним християнським святом - Різдвом Христовим. Це свято сприймається кожним із нас як символ злагоди і любові до ближнього та спонукає до взаєморозуміння і єдності заради миру і спокою в Україні. Бажаю вам міцного здоров’я, щастя і добробуту, миру і злагоди в кожній сім’ї, родині, в Церкві Христовій. Христос народився!”, - йдеться у вітанні керівника області.

Довідка

Сьогодні, 24 грудня, римо-католики відзначають Святвечір. За традицією, за стіл сідають лише після того, як на небо зійде перша вечірня зірка, яка символізує звістку про народження Христа.

Перед початком трапези віруючі обов’язково читають молитву, а потім їдять особливу зернову кашу з медом і фруктами, яку називають кутею.

Крім того, у католиків заведено залишати за столом одне вільне місце зі столовим прибором. Вважається, якщо хтось зайде до хати на Святвечір, то сім`я його прийматиме, як рідну людину. Цей звичай був вигаданий на знак пам`яті про близьких людей, які опинилися цього вечора далеко від сім`ї.

У Львові проживає багато римокатоликів, які Різдво святкуватимуть уже цієї неділі, 25 грудня. Львів’яни, які святкують Різдво з усім світом, також дотримуються давніх звичаїв та обрядів.