р

У рамках святкування Року митрополита Андрея (Шептицького ) в УГКЦ, найбільш знаменною стане спорудження пам’ятника владиці Андрею у Львові.

Ідея спорудження цього пам’ятника виникла ще за життя Митрополита в 1930-х роках. Про це сказав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у відеоблозі для «Живого.ТБ». За словами Предстоятеля Церкви, за життя владики Андрея Львів перебував під польською владою, яка завадила спорудженню цього монументу. Це сталося попри те, що сама скульптура була вже готова.

Скульптором пам’ятника, який тоді встановили в садах Львівської духовної семінарії, був знаменитий митець Андрій Коверко. «З приходом радянської влади цей пам’ятник був знищений», − продовжив Блаженніший Святослав.

Відео дня

Вже в часи незалежності Української Держави громадськість Львова прагнула відновити і встановити цей пам’ятник. Протягом багатьох років у Львові існує громадський комітет із встановленню пам’ятника Митрополитові. Відбулася низка різних слухань, конкурс проектів як скульптури цього пам’ятника, так і реконструкції площі Святого Юра.

«На останньому Митрополичому Синоді у Львові, у листопаді цього року, ми підтримали один із запропонованих проектів. Фігурою пам’ятника стане таки скульптура Андрія Коверка. Ця скульптура вразить глядача, бо вона виконана в європейському стилі 1930-х років», − повідомив Предстоятель Церкви.

На скульптурі пам’ятника Митрополит буде зображений у простій монашій рясі, підперезаний шкіряним ременем. У правій руці він триматиме хрест. З глибоко похиленою головою він лівою рукою опиратиметься на стелу. На стелі ж буде викарбуваний герб роду Шептицьких.

Крім цього, встановлення скульптури пов’язане з реконстуркцією площі Святого Юра.

«Для того, щоб реконструювати оригінальний вигляд цієї площі і зберегти сквер на ній, щоб встановити в сквері пам’ятник Митрополитові, дорогу перенесуть на периметр площі біля корпусів «Львівської політехніки». Таким чином буде реконструйовано сквер, у серці якого постане пам’ятник», − повідомив Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ