1

Папа Римський Франциск не згадав про Україну у своєму виступі в Європарламенті, але говорив про важливість гідності як європейської цінності.

Його виступ у пленарній залі Європейського парламенту відбувся під час візиту понтифіка до Страсбурга 25 листопада.

"Про яку гідність можна говорити без справжньої свободи слова, в ситуації, якщо не діє міжнародне право і не дотримується верховенство права, коли немає можливості зупинити тиранію", - поставив він риторичне запитання до залу.

Відео дня

"Просування прав людини лишається в центрі самого Європейського союзу і в центрі стосунків ЄС з іншими країнами", - зазначив понтифік.

Водночас у своїй 40-хвилинній промові папа Франциск жодного разу не назвав Україну, хоча частина його виступу була присвячена зовнішній політиці ЄС.

Зокрема, він говорив "про країни, які хочуть вступити в ЄС в майбутньому". "Я перш за все кажу про Балкани, для яких членство в ЄС – це омріяне майбутнє", - зазначив він

"Також йдеться про сусідів ЄС, середземноморські країни", - додав Франциск, підкресливши, що ці держави мають пройти тривалий шлях демократичних перетворень.

Зачепив він також питання збільшення міграційного потоку до ЄС, висловивши певність, що боротися з ним потрібно не шляхом обмежень, а шляхом допомоги тим країнам, з яких прибувають мігранти. "Треба боротися з причиною, а не наслідком міграції", - підкреслив він.

Виступ понтифіка кілька разів переривали аплодисментами, після його завершення депутати ЄП аплодували довше хвилини.

"Укрправда"