/ radiovaticana.va

Польська медсестра Анна Хшановска стала новою блаженною Католицької Церкви.

Проголошення нової блаженної відбулось через 45 років після її смерті та через 20 років після започаткування беатифікаційного процесу, повідомляє "Радіо Ватикану". 

В церемонії проголошення блаженною, крім кардинала Анджело Амато, легата Папи Франциска, брали участь кардинали Мар’ян Яворскі та Станіслав Дзівіш, майже 40 єпископів і понад 250 священиків.

Відео дня

Анна Хшановська, за словами кардинала Амато, вчить нас схилятись над недужими, допомагаючи найбільш потребуючим, зокрема, тим, яких ніхто не бачить, які несуть хрест страждань у своїх домівках.

У власній сім’ї Анна засвоїла глибокі християнські цінності, навчилась працьовитості та пошани до людини, а також уважності до бідних і страждаючих. Це спонукало її вибрати професію медсестри, спочатку як благодійну діяльність, а потім як справжній християнський апостолят.

Анна Хшановска започаткувала в Польщі суспільне та парафіяльне доглядання хворих, зокрема, догляд за убогими, самотніми та похилими віком хворими в домашніх умовах. Вона встановила стандарти сучасного догляду за хворими, основою якого є не тільки полегшення фізичного болю, але духовна допомога, розпочала мережу домашнього догляду за невиліковно хворими, включаючи парафії в нові, конкретні форми благодійності.

Анна Елена Хшановска народилась у Варшаві 7 жовтня 1902 року. Отримавши диплом медсестри, Анна навчалась у Бельгії, Франції та США. Написала спеціалізовані посібники, заснувала журнал «Польська медсестра» та Католицьку Асоціацію польських медсестер.

Під час нацистської окупації Польщі пережила втрату батька в концтаборі, а потім смерть брата під час масових розстрілів у Катині. У воєнний час активно допомагала біженцям, переселенцям, сиротам.

Протягом кількох років вона хворіла на рак, але не залишала своєї місії, а коли вже була прикута недугою до ліжка, то продовжувала працювати по телефону.

Анна Хшановска померла 29 квітня 1973 року.

Чудо, яке відкрило шлях до визнання її блаженною, сталось у Польщі 2001 року. Медсестра Зофія Шлендак-Холевіньска ще з 1950 року була знайома з новою блаженною. 2001 року, вже перебуваючи в комі після інсульту внаслідок розриву аневризми судин головного мозку, вона в чудесний спосіб зцілилась після того, як була відправлена новенна за її здоров’я, молячись про заступництво Анни Хшановскої. Зофія повернулась до повного фізичного й інтелектуального здоров’я.