1

Яким повинен бути пастир у Церкві? Відповіді на ці запитання у світлі Божого Слова шукав Папа Франциск у своєму повчанні, виголошеному на площі Святого Петра у Ватикані 12 листопада, під час загальної аудієнції. 

Папа Римський, насамперед, вказав на Послання святого Павла до своїх учнів Тимотея і Тита, в яких апостол описує, яким повинен бути кожен християнин у Церкві, а зокрема, єпископи, священики та диякони.

«Промовистим є те, що поряд з обдаруваннями, які стосуються віри й духовного життя, яких не можна занедбати і вони є суттю життя, перераховуються також і чисто людські якості: гостинність, поміркованість, терпеливість, лагідність, надійність, доброта серця» – зауважив Папа, додаючи, що ці характеристики є «абеткою та граматикою будь-якого служіння», а особливо – єпископа, священика та диякона, бо без них «неможливо виконувати служіння та давати свідчення насправді радісно та вірогідно».

Відео дня

«Усвідомлення того, що все є даром, благодаттю, допомагає пастиреві також не піддаватися спокусі ставити себе у центр уваги та довіряти виключно своїм силам, – вів далі Папа. – Це спокуси марнославства, гордості, самодостатності, чванства. І біда, якщо єпископ, священик чи диякон думатиме, що все знає, що має правильні відповіді на всі запитання, і нікого не потребує».

Як зауважив Папа Римський, «усвідомлення того, що він перший є адресатом Божого милосердя і співчуття, повинне спонукати служителя Церкви завжди бути смиренним та вирозумілим з іншими». 

За матеріалами сайту "Радіо Ватикану"