Куратас - гігантський бойовий робот http://techvesti.ru/

Використання смертельної автоматичної зброї, так званих роботів-убивць, робить війну ще більш нелюдською: на відміну від дронів, цей вид зброї не управляється людиною дистанційно, а слідує попередньо заданому алгоритму.

Про це заявив представник Св. Престолу в ООН у Женеві архієпископ Іван Юркович. За його словами, будь-яка техніка повинна бути сумісна з «вірною концепцією людини», повідомляє "Радіо Ватикану".

Архиєпископ Іван Юркович / radiovaticana.va

«Кожне збройне втручання повинно бути ретельно зважено, і кожен раз необхідно перевірити його законність, допустимість і відповідність поставленим цілям: вони також повинні бути законними з етичної і правової точки зору», - нагадав монс. Юркович, зазначивши, що ця задача стає все складнішою і не може бути довірена машинам, «нездатним вирішувати моральні дилеми».

Відео дня

Делегація Апостольського Престолу стверджує про необхідність зосередити дискусію про роботизацію і «дегуманізацію» війни навколо принципу «антропологічного непротиріччя». Автоматична зброя не може бути морально відповідальним суб'єктом, що приймає етичні рішення, складність яких виходить за рамки встановленої програми.

Це відноситься, наприклад, до поразки цивільних об'єктів з метою досягнення військових успіхів. Використання роботів, додав монс. Юркович, означає також «недовіру до людини», у той час як «міжнародної безпеки та миру можна досягти не гонкою озброєнь, а культурою діалогу і кооперації».