а

Американська редакція Forbes опублікувала свіжу версію рейтингу найвпливовіших людей світу. Як і минулого року, у список увійшли 72 особи – по одному на кожні 100 000 населення Землі. Фігурантів відбирали за кількома критеріями, а їх місце в рейтингу визначалося голосуванням редакторів Forbes і експертного журі.

У нинішньому році перша трійка рейтингу не змінилася: перший рядок у списку посідає президент Росії Путін, на другому місці – президент США Барак Обама, на третьому – генеральний секретар компартії Китаю Сі Цзіньпін.

Четверте місце в списку зайняв Папа Франциск – перший Папа єзуїт з Латинської Америки. Він є глибоко скромною людиною, великим інтелектуалом. Представник консервативного напрямку, бо виступає проти абортів, евтаназії, одностатевих шлюбів. Папа Франциск – людина відкрита до діалогу, міжхристиянського і міжрелігійного.

Відео дня

Щоб потрапити в рейтинг, кандидат повинен впливати на великі групи людей і контролювати великі фінансові потоки. Для глав держав це ВВП їхніх країн, іноді – обсяг належної їм нафти, газу та інших стратегічних ресурсів.

Генеральних директорів оцінювали за розмірами доходу і активів їх компаній. У випадку з мільярдерами в Forbes розраховували розмір їх статків.

Ще один критерій – здатність кандидата впливати відразу на кілька сфер суспільного життя (політику, бізнес, благодійність, мистецтво тощо).

Крім того, редакція Forbes визначала, наскільки активно той чи інший учасник рейтингу користується своєю владою.

RISU