/ radiovaticana.va

У Великий Четвер 29 березня у римській в’язниці «Regina Coeli» Папа Римський, наслідуючи жест Іісуса під час Тайної Вечері, обмив ноги дванадцятьом в’язням.

Це були вихідці з семи країн: 4 італійці, 5 філіппінці, 2 марокканці, молдаванин, нігерієць та сьєра-леонець. Восьмеро з них – католики, один – православний, інші – мусульмани та буддист, повідомляє "Радіо Ватикану". 

Святу Месу у в’язниці Папа відслужив на престолі, який привіз у подарунок для цього пенітенціарного закладу. Він зроблений у формі бронзової скульптури, що зображає пастиря, який виймає овечку, заплутану в хащах. 

Відео дня

Проповідь Папа розпочав зі слів, якими Ісус завершив Своє слово до учнів після вмивання ніг: «Я дав вам приклад, щоб і ви те саме чинили». Він зауважив, що вмивання ніг – це було служіння, виконуване невільниками чи слугами. Й Іісус виконує це служіння, «аби дати нам приклад того, як і ми повинні служити одні одним».

За словами Папи, існують люди, які не сприяють такому наставленню: гордовині, ненависники, зловмисники, але «ми покликані ще більше служити їм». Є також люди, які страждають, яких суспільство відкидає, але Ісус іде до них і каже: «Ти важливий для мене».

«Сьогодні я, такий же грішник, як і ви, представляю Іісуса, є Іісусовим посланцем. Сьогодні, коли схилюся перед кожним з вас, подумайте: “Ісус ризикнув в особі цього чоловіка, цього грішника, щоб прийти до мене та сказати, що любить мене”. Ось що значить служіння! Таким є Ісус: Він ніколи не залишить і ніколи не втомлюється нам прощати», - сказав Папа Франциск.