Бразилія: перший священик з автохтонного племені баніва / uk.radiovaticana.va

Пресвітерські свячення першого представника корінної бразильської народності баніва стало історичною подією для дієцезії Сан-Ґабріел-да-Кашоейра, на території якої проживають 23 автохтонні етнічні групи.

Як повідомляє Радіо Ватикану, отець Жералдо Тріндаде Монтенеґро, який був висвячений 17 березня, народився в населеному пункті Араріпіра Кашоейра, розташованому на кордоні між Бразилією й Колумбією. Після закінчення семінарії, він отримав дияконські свячення й виконував служіння на парафії свого походження, де тепер буде виконувати обов’язки пароха.

У своєму інтерв’ю католицькому інформагентству «Fides», отець Жералдо зазначив, що він вирішив стати священиком як відповідь на потребу регіону, в якому бракує священиків.

Відео дня

«Спочатку я відчув покликання відповісти на цю потребу, – зазначив він, – але з часом, під час формації, я усвідомив, що бути священиком – це щось набагато більше. Бути священиком, отримати Тайну Священства, означає бути присутністю Христа в щоденному світі».

Молодий священик сам попросив єпископа дозволити йому працювати у власному регіоні, незважаючи на побоювання про те, чи його приймуть на своїй землі.

«Якщо вони мене прийняли, – підкреслив він, – я вважаю, що зможу легше  спілкуватися із своїм народом і показати їм, ким є священик, тобто, що він є членом спільноти, а не тим, хто вирішує і керує, або відповідає за все, як це, на жаль, часто було у нашій історії католицької євангелізації».        

За словами деяких місцевих катехитів, народність Баніва сприйняла цю новину з великою радістю й надією. Вони зазначають також, що багато людей в регіоні погано знають португальську, тому їм важко зрозуміти значення і глибину біблійних текстів, що є на португальській мові. Саме тому присутність людини, яка знає їхню мову і розуміє їхню культуру, є знаком надії для регіону, в якому присутність священиків раніше була тільки тимчасовою і спорадичною.

Дієцезія Сан-Ґабріел-да-Кашоейра, розташована в амазонському регіоні на кордоні між Бразилією, Колумбією та Венесуелою, має найбільшу кількість автохтонних жителів, що перевищує 90%. На території площею 293 тисяч квадратних кілометрів поживають 23 автохтонні народи, що розмовляють 18 мовами, три з яких є офіційними у Сан-Ґабріел-да-Кашоейра.