1

У Церкві слід діяти в дусі покори та згоди, не шукаючи особистих інтересів, оскільки суперництво та марнославство є хробаками, які послаблюють Церкву. Таку думку висловив Папа Римський, коментуючи під час проповіді в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» 3 листопада уривок з Послання святого Павла до Филип’ян.

Папа Римський зауважив, що «гармонія є благодаттю», яку нам дає Святий Дух, але ми «повинні робити зі свого боку усе для того, щоб допомагати Святому Духові творити цю гармонію у Церкві». Тому святий Павло закликає громаду міста Филиппи нічого не чинити в дусі суперництва чи марної слави, як також «не поборювати один одного», «не вважати себе кращим за інших».

Як відзначив проповідник, мова йде про пороки, які властиві не лише нашому часові, але існують віддавна.

Відео дня

«Скільки-ж то разів, – сказав він, – у наших інституціях, у Церкві, на парафіях, в колегіях зустрічаємося з цим, чи не так? Суперництво, окозамилювання з марнославством. Бачимо, що це два хробаки, які підточують міць Церкви, вчиняючи її слабкою. Суперництво і марнославство суперечать гармонії та згоді». Святий Павло, натомість, радить «у покорі вважати іншого вищим за себе». І він, за словами Папи, показав це на своєму прикладові, називаючи себе останнім, негідним звання апостола.

А у світлі євангельського читання Святіший Отець вказав на важливість того, щоб не шукати у Церкві особистих інтересів: «Це огидно, коли в церковних інституціях, у дієцезії чи на парафіях зустрічаємо людей, які шукають власних інтересів, а не служіння чи любові. Ісус, натомість, у Євангелії говорить не шукати особистого інтересу, не прямувати шляхом взаємообміну, мовляв, я тобі це зробив, а ти мені отим віддяч. Ісус, притчею про те, що слід запрошувати на вечерю того, хто не має змоги віддячитися, вчить нас безкорисливості. І коли у Церкві панує гармонія, єдність, не шукаєтсья власних інтересів, то існує також оце наставлення безкорисливості: я чиню добро, а не вирішую свої справи за допомогою добра».

За матеріалами сайту "Радіо Ватикану"