/ religionpravda.com.ua

Польському священику Римо-Католицької Церкви Вєславу Пенському, який майже 20 років служив на території України, заборонили в'їзд у нашу державу.

Підставою для заборони в’їзду стали його регулярні антиукраїнські висловлювання. Про це повідомляє “Релігійна правда” з посиланням на джерела у Державній прикордонній службі України.

Священик Вєслав Пенський проводив богослужбову діяльність у парафії “Христа Царя Всесвіту” Римо-Католицької Церкви у Києві в період з 1999 по вересень 2017 року. Є монахом ордену “Паллотинів” Товариства Католицького Апостольства.

Відео дня

У вересні 2017 року священика перевели до Польщі, після він кілька разів відвідував Україну. У лютому він став персоною нон-грата.

У розпорядження “Релігійної правди” потрапили експертні висновки щодо висловлювань настоятеля парафії Христа-Царя Всесвіту у Києві Отця Вєслава Пенського. Свої заключення зробили незалежні експерти вищих навчальних закладів.

“Так, громадянин Польщі, настоятель парафії Христа-Царя Всесвіту у Києві, отець Вєслав Пенські на телебаченні «Полонія» в США, розповідаючи про сучасних поляків в Україні, зазначає, що вони тут почуваються в небезпеці і їх сприймають як громадян третьої категорії”, – йдеться у висновку одного з експертів.

В іншому своєму виступі, о. Вєслав, як йдеться у заключенні, відзначає, що в деяких українських посібниках містяться заклики до знищення поляків за етнічною ознакою.

“Ці висловлювання є порушенням статті 161 Кримінального Кодексу України «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань» де зазначається про відповідальність за умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності”, – резюмує спеціаліст.

У висновку двох експертів йдеться, що “о. Вєслав Пенський досить часто у своїх промовах допускає не толерантні, антиукраїнські висловлювання, що посилюють ксенофобські настрої і негативно впливають на україно-польскі відносини”. Спеціалісти рекомендують відповідним державних органам обмежити перебування на території України о. Вєслава Пенського.