Втручання змінило його зміст, що порушує етичні норми фотожурналістики / religionnews.com

Ватикан визнав, що фото листи Почесного Папи Римського Бенедикта XVI про Папу Франциска було «підроблено», причому це втручання змінило зміст документа і є порушенням етичних норм світової фотожурналістики.

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на religionnews, секретаріат громадських зв'язків Ватикану опублікував фото листа напередодні п'ятирічної річниці служіння Франциска на вищій церковній посаді. Монсеньйор Даріо Вігано (Dario Vigano), глава Секретаріату громадських зв'язків, процитував зміст листа, щоб спростувати тих критиків Папи Франциска, хто піддає сумніву його внесок у теологію і філософію, і стверджує, що його понтифікат знаменує розрив з доктринальною основою папства часів Бенедикта.

У тій частині листа, яку можна прочитати на фото, Папа Бенедикт дякує Даріо Вігано за надіслані йому книги з «богослов'я папи Франциска» і говорить про наявність у Франциска «глибокої філософської і богословської підготовки». Але на опублікованій фотографії чітко видно лише перший абзац листа, а два рядки наступного абзацу, в якому він повідомляє, що сам цих книжок не читав і не може писати на них позитивний відгук, про що його просили, виявилися навмисно розмиті. При цьому продовження цього абзацу, що міститься на другій сторінці, повністю закрито стопкою книг і першою сторінкою, так що глядачеві видно лише підпис Бенедикта.

Відео дня

На запит Associated Press представник Ватикану на умовах анонімності визнав, що два рядки дійсно були розмиті, не пояснивши, для чого це було зроблено, і додав, що оприлюднити повний текст листа спочатку не планувалося.

«Відсутній зміст значно змінює зміст цитат, наведених Ватиканом й це отримало широке поширення в світових ЗМІ,– йдеться в статті AP. – Ці цитати створили враження, ніби Бенедикт прочитав книгу, погодився і дав їй свою оцінку, висловивши повне схвалення. Спотворення фотографії – серйозне порушення, тим більше, що світові новинні ЗМІ повністю залежать від ватиканських фотографів у тих випадках, коли доступ на деякі заходи закритий для сторонніх.

Новина про підробіток фотографії Ватиканом була підхоплена багатьма світовими ЗМІ, як католицькими, так і світськими. На думку багатьох оглядачів, незалежно від намірів, якими керувалася Служба громадських зв'язків Ватикану, поширивши таке фото і спробувавши представити лист Бенедикта XVI як позитивну оцінку правління Франциска і високу оцінку його богословських обдарувань, ця підробка серйозно підірве довіру до ватиканських джерел у середовищі професійних журналістів.