Папа зустрівся з семінаристами і священиками з римських колегій / ru.radiovaticana.va

Папа Франциск прийняв на аудієнції у Ватикані семінаристів і священиків, які навчаються в Римі і проживають в Папських колегіях.

Як повідомляє Радіо Ватикану, Папа відповів на п'ять запитань, що стосуються підготовки до священства і духовності пресвітера.

Семінарист з Франції запитав у Папи як поєднувати служіння пресвітера зі смиренним визнанням себе учнями і місіонерами? Священик – відповів Папа – має бути завжди на шляху, він має прислухатися і ніколи не залишатися на самоті, а зі смиренням приймати супровід.

Відео дня

Папа підкреслив значення процесу розпізнавання, коли мова йде про оцінку свого шляху. Відповідаючи африканському семінаристу, Єпископ Риму зазначив дві умови, необхідні для справжнього духовного розпізнавання: перше – це молитва і друге – бесіда з керівником, здатним вислухати і дати орієнтири. Коли в житті священика відсутнє розпізнавання, він впадає в жорсткість і казуїстику, і нездатний йти вперед, закриваючи двері від Святого Духа. Папа попросив священиків «вважати Святого Духа своїм супутником» і зазначив, що нерідко Святого Духа бояться, намагаючись укласти Його в клітку. Недостатньо бути «хорошими», підкреслив Папа, живучи при цьому так, як ніби Святого Духа не існує.

Священик з Мексики від імені латиноамериканців запитав Папу, як священику зберегти рівновагу протягом всього життя. У відповідь Папа підкреслив значення загальнолюдської підготовки пресвітера. Потрібно бути «нормальними людьми, - сказав Папа, - здатними радіти разом з іншими, сміятися, здатними мовчки вислухати хворого, втішити ласкавим жестом. Потрібно бути справжніми батьками, а не чиновниками або "службовцями Бога"».

Диякон із США запитав, якими духовними рисами має володіти єпархіальний священнослужитель. Папа відповів одним словом: «епархіальність». Це означає, що священик розвиває відносини з власним єпископом, навіть якщо ці відносини бувають непростими, а також відносини з побратимами і з парафіянами. «Якщо будете працювати на цих трьох фронтах, станете святими», - заявив Папа Франциск.

Філіппінський священик запитав про постійну освіту. Папа порекомендував піклуватися про безперервне людське, пастирське, духовне та громадське становлення особистості. Постійне формування важливо, бо ми усвідомлюємо власні межі. Необхідно також зануритися в сучасну культуру і зрозуміти такі реалії, як віртуальне спілкування, використання мобільного телефону в комунікації. Крім того, потрібно завжди бути готовими долати спокуси проти цнотливості, гордині, користі, влади і пошуку комфорту.