Папа Римський Франциск / gogetnews.info

Виповнилося 5 років відтоді, як 13 березня 2013 року, кардинал-протодиякон оголосив про те, що Конклав Кардиналів, скликаний після несподіваного зречення Папи Венедикта XVI, обрав 265-м Наступником святого Петра аргентинського кардинала Хорхе Маріо Берґольйо.

Як повідомляє Радіо Ватикану, він - перший Папа єзуїт, перший, хто походить з Американського континенту, перший з іменем Франциск відразу вразив усіх своєю простотою та смиренням, схиливши голову перед людом, зібраним на площі Святого Петра, прохаючи про молитву і благословення.

Протягом цих п’яти років РКЦ отримала від Папи дві енцикліки, перша з яких була продовженням праці його попередника, два Апостольських Напоумлення, 23 Апостольські листи Motu proprio, якими, зокрема, впроваджено в життя деякі аспекти реформи Римської Курії, покращено економічне управління та прозорість, реформовано подружні судові процеси, надано більше повноважень єпископським конференціям в тому, що стосується перекладання літургійних текстів.

Відео дня

Папа Франциск провів два Синоди Єпископів, присвячені сім’ї, здійснив 22 Апостольські подорожі, відвідавши понад 30 країн світу, та 17 пастирських візитів у межах Італії. Особливою несподіванкою його понтифікату стало проведення позачергового Святого Року, зосередженого на Божому милосердю. Він також виголосив понад 600 ранкових проповідей під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти», ватиканського готелю, що став його резиденцією, та вісім циклів повчань з нагоди загальних аудієнцій в середу.