Роздуми для Via Crucis у Велику п'ятницю доручені римським школярам / ru.radiovaticana.va

Цього року роздуми для 14 стоянь Хресного шляху, який у Велику п'ятницю Папа Франциск очолить в Колізеї, були доручені римським школярам, учням одного з класичних ліцеїв Риму, під керівництвом викладача релігієзнавства, журналіста та письменника Андреа Монди.

Цей вибір пов'язаний з тим, що Папа Римський бажає почути голос молоді, яка буде головною дійовою особою на наступному Синоді Єпископів, повідомляє Радіо Ватикану.

Молоді люди готують тексти для Via Crucis не в перший раз: п'ять років тому Папа Бенедикт XVI доручив написання текстів представникам ліванської молоді. У своїх міркуваннях вони висловили тривогу й очікування близькосхідних народів.

Відео дня

Для підготовки роздумів Хресного шляху Андреа Монда зібрав у себе вдома групу учнів ліцею та університетських студентів, відібраних незалежно від їх духовного шляху, для спільного прочитання Євангелія, яке підлягає Via Crucis. Потім кожен висловив думки, які виникли при читанні євангельських сторінок.

«Я попросив їх бути самими собою, не думати, що потрібно писати богословські тексти, не обумовлювати себе тим, що вони будуть прочитані на міжконтинентальному телебаченні в присутності Папи», - пояснює Андреа Монда.

Кожен з молодих людей представив себе в Єрусалимі у Страсну п'ятницю дві тисячі років тому. У текстах одних хлопців – розповідає викладач – особливо підкреслюється несправедливість обвинувачення Іісуса, нерозуміння цієї таємниці, в текстах інших – «парадокс Хреста, який лише у світлі віри можна вважати знаряддям спасіння, а не абсурдним фактом, перевагою почуття справедливості й людяності».