Кардинал Карл Леман / blagovest-info.ru

Німецький кардинал Карл Леман помер у своєму будинку в Майнці 11 березня на 82-му році життя.

Як повідомляє "Благовіст-Інфо", Леман був однією з найвизначніших постатей Католицької Церкви у себе на батьківщині на рубежі ХХ і ХХІ століть: більше двадцяти років – з 1987 по 2008 рік – він був головою Німецької єпископської конференції.

«Церква Німеччини низько схиляється перед особистістю, яка звершила вплив на Католицьку Церкву в усьому світі», – йдеться в заяві голови національної єпископської конференції кардинала Райнхарда Маркса. Як зазначив кардинал Маркс, його попередник «невтомно будував мости порозуміння, примирення та діалогу».

Відео дня

Карл Леман був хіротонізований у єпископа в 1983 році у віці 47 років, ставши наймолодшим католицьким ієрархом Німеччини. Більше двадцяти років – з 1987 по 2008 рік – він був головою Німецької єпископської конференції. У 2001 був зведений у кардинальску гідність Папою Іоанном Павлом II, в 2005 і 2013 брав участь у конклавах, на яких були обрані Бенедикт XVI та Франциск.

Коли в 2011 році Карл Леман досяг 75 років – так званого «канонічного віку», коли католицькі єпископи подають у відставку, Папа попросив його залишитися на кафедрі.

Майбутній кардинал народився в 1936 році в Зигмарінгене (земля Баден-Вюртемберг) в сім'ї вчителя. Навчався в семінарії у Фрайбурзі, потім у Папському Григоріанському університеті в Римі, який закінчив у 1962 році. Отримав докторську ступінь з філософії та богослов'я.

У 1963 був висвячений у священика, в 1964-68 був асистентом знаменитого теолога-єзуїта о. Карла Ранера (1904-1984) у мюнхенському інституті християнської думки і релігійної філософії. Викладав в Мюнхені, Майнці та Фрайбурзі. У 1979 отримав титул почесного прелата Його Святості.

Кардинал Леман зарекомендував себе як «людина діалогу». Він завжди виступав за більшу відкритість в екуменічних та міжрелігійних контактах, за більш живу реакцію на «знаки часу». Ієрарх активно висловлювався з різних питань суспільного життя, науки, політики та культури.

Залишивши кафедру в 2016 році, наступного року ієрарх переніс інсульт, від якого так і не зміг оговтатися. Співчуття у зв'язку зі смертю кардинала висловила, серед інших, канцлер Німеччини Ангела Меркель.