Папа Римський / musik.kapanlagi.com

Папа Франциск все ще популярний, але церковні консерватори до нього холонуть, особливо в США, де багато хто вважає його занадто наївним і ліберальним, як свідчать дані останнього опитування.

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на "Сhristiantoday", опитування було проведений відомим соціологічним центром Pew Research Center, і в цілому показало, що за п'ять років служіння Папи Франциска на своїй посаді він все ще залишається досить популярним, але при цьому серед американських католиків швидко росте число людей, які вважають його дуже ліберальним і наївним. У звіті також відзначається різке збільшення частки так званих «білих протестантів-євангелістів», які ставляться до Папи негативно – з 9 % у 2013 році до 28 % на сьогодні.

Опитування було приурочене до п'ятирічної річниці обрання Папи і показало з одного боку, що 84 % американських католиків як і раніше добре ставляться до Папи Франциска, і ця цифра майже точно співпадає з цифрою його підтримки в перший рік після обрання.

Відео дня

Крім того, приблизно 90 % католиків США вважає понтифіка «милосердним» і «скромним», а 60 % з них вважають, що з його приходом становище в церкві «серйозно змінилося на краще». З іншого боку, опитування також показало, що частка американських католиків, які вважають Папу «занадто ліберальним» підскочила майже вдвічі до 2015 року – з 19 до 34 %, а тих, хто вважає його «занадто наївним» - з 15 до 24 %.

Це зростання скептицизму серед католиків, мабуть, почасти обумовлене ставленням понтифіка до злочинів педофілів у лоні церкви, оскільки за той же період частка американських католиків, які оцінюють політику Папи в цих питаннях як «прекрасну» і «хорошу» впала з 55 до 45 %. Причому ці дані були отримані ще до візиту понтифіка в Чилі та Перу, в результаті якого помітно загострилися сумніви і дебати з приводу політики Святого Престолу щодо цих питань.

Дані опитування дозволили також виявити більший розкол у відношенні до Папи серед американських католиків, які дотримуються різних політичних поглядів. Так, частка католиків-республіканців, які вважають понтифіка «занадто ліберальним» зросла з 2015 року більш ніж у два рази (з 23 до 55 %), а тих, хто вважає його «занадто наївним» також у два рази – з 16 до 33 %. А ось серед католиків-демократів опитування не виявило суттєвих змін позицій з цих питань.