Виставка унікальних скульптур / blagovest-info.ru

З 7 березня по 7 квітня в Резекне, в Латгальском культурно-історичному музеї відкрита виставка дерев'яних скульптур священика і різьбяра по дереву Антона Римовича з фондів Шауляйського музею «Aušros» (Литва).

Виставка називається «Антон Римович: Бога і людини», повідомляє «Благовет-Інфо».

Антон Римович народився 28 жовтня 1865 року в селищі Шакинас, Шауляй (Литва). Усе своє життя він присвятив служінню Богу і різьбі по дереву, після його смерті залишилися близько 500 робіт. Він – єдиний з відомих священиків–різьбярів по дереву, опанував майстерність шляхом самонавчання.

Відео дня

Міжнародний проект здійснено в результаті співпраці музею Шауляй «Aušros» і музею Балвського краю, так як значну частину свого життя Римович служив у Балвському католицькому костелі.

Як повідомляється на порталі Резекне, виготовлення хрестів є одним з унікальних явищ литовського народного мистецтва і культури. Пам'ятки дерев'яного зодчества сакрального характеру (хрести, розп'яття в селах і на перехрестях із зображенням розп'ятого Христа, скульптури святих) – це специфічний литовський спосіб вираження духовності через культуру і мистецтво, що відображає благання, молитви, подяку, щастя або біль і підтверджує талант художника.