Кардинал Герхард Людвіг Мюллер / catholicnews.org.ua

Кардинал Герхард Людвіг Мюллер піддав критиці документ німецьких римо-католицьких єпископів, в якому вказується, що при певних умов Католицької Церкви Німеччини допускається Причастя для протестантів, які перебувають у шлюбі з католиками.

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на "Die Tagespost", кардинал Мюллер сказав, що німецькі єпископи неправильно інтерпретували канонічне право Католицької Церкви і застеріг їх від нечітких заяв після публікації повного тексту спірного документа.

Правило 844 §4 дозволяє протестантам приймати Причастя в Католицькій Церкві за особливо важких обставинах». Німецькі єпископи вважали, що це може стосуватися випадку протестантів, які перебувають у шлюбі з католиками і прагнуть покінчити з «серйозними духовними стражданням» і «задовольнити голод по Євхаристії». Вони також мають при цьому підтвердити «віру Католицької Церкви».

Відео дня

Однак кардинал Мюллер зазначив, що міжконфесійний шлюб не є «надзвичайною обставиною», яка може бути підставою для причащання протестанта в Католицькій Церкві.

«Ні Папа, ні єпископи не можуть визначати по-новому таїнства як засоби для зменшення психічного страждання. Вони є ефективним знаком Божої благодаті», – сказав кардинал.

«Ми поважаємо добру волю й переконання наших братів-християн інших конфесій, однак ми також очікуємо, що нашу віру будуть визнавати як вираз наших переконань, а не сприймати як продукт нашої впертості або консервативних переконань», – додав кардинал Мюллер.

За його словами, говорити про окремі випадки допуску до Причастя є «риторичною хитрістю». «Більшість віруючих не є теологами і не розбираються в усіх питаннях, — сказав прелат. — Саме тому заяви Папи та єпископів щодо прийняття таїнств мають бути настільки чітко підготовленими, щоб вони могли служити порятунку людства».