Священик Халдейської католицької Церкви Іраку / abc.es

Священик Халдейської католицької Церкви Іраку Салар Каджо заявив в інтерв'ю іспанській газеті ABC, що якщо християни не повернуться в найближчі п'ять років у свої будинки на Ніневійській рівнині, повертатися їм буде нікуди.

Як повідомляє "Благовіст-Інфо" з посиланням на ІА REGNUM, отець Салар є членом Комітету з відродження Ніневії – міжнародної організації, яка займається збором коштів для відновлення дев'яти християнських міст на Ніневійській рівнині в Іраку. На початку березня він прибув у Мадрид, щоб підтримати кампанію благодійної організації «Допомога Церкві в нужді».

Священик зазначив, що ситуація в його регіоні як і раніше напружена, і найближчим часом немає надії на усунення збройного конфлікту між іракською армією та курдами. Тим не менш, необхідно забезпечити умови, щоб мирні жителі могли повернутися до мирного життя та знайти роботу.

Відео дня

На його думку, уряд Іраку відмовився від підтримки християнської меншини.

«Іракський уряд і курдські влада відмовилися від християн. Уряд заявив, що християни повинні чекати п'ять років, перш ніж почати відновлення. Але якщо ми будемо вичікувати це час, вони не зможуть повернутися. Ми дуже поспішаємо, щоб відновити села і зберегти християнські землі. Якщо ми цього не зробимо найближчим часом, мусульманські сім'ї, які нині знаходяться в Мосулі, займуть ці землі».

За словами отця Салара, уряд не зацікавлений у роботі з меншинами. Протягом минулого року жоден представник іракського уряду не відвідав найбільшу християнську громаду в країні.

Відповідаючи на питання, чому важливо збереження християнської громади в країні з мусульманською більшістю, священик зробив акцент на християнській історії регіону.

«Походження Іраку — християнське. Ці землі мають християнську історію. Присутність християн на Близькому Сході також дуже важливе через його ролі в побудові світу. Вони є прикладом прощення, миру та милосердя. Тепер ми не відчуваємо себе меншиною, а місіонерами в нашій країні».

Також священик розповів, що християнська церква вживає заходів для зняття міжконфесійної напруженості в суспільстві. Зокрема, будуються коледжі для спільного навчання християн і мусульман. Він також згадав про те, що є частими випадки переходу молодих мусульман в лоно християнської церкви.

Починаючи з моменту вторгнення військ Великобританії і США до Іраку в 2001 році, частка християн у цій країні знизилася з 10% населення до 2%, що становить приблизно 200 тис. чоловік. Етнічна чистка, проведена ІД, змушує християн бігти в сусідню Йорданію, Ліван або в Курдистан, а також в Європу. На даний момент близько 95 тис. біженців чекають можливості повернутися у свої будинки.