Ватикан / vokrugplanetu.ru

Placuit Deo або «Приємно Богу» — перший важливий анти-єретичний документ за останні 18 років після спірного Dominus Iesus, опублікованого в 2000 році.

Як повідомляє "News Orthodox. Digest", документ розміром в 4 сторінки, опубліковано в четвер, значною мірою усуває суперечності свого попередника. Попередній анти-єретичний маніфест звинуватили у привласненні переваги католицтва над іншими релігіями, зокрема через твердження, що «нехристияни, об'єктивно кажучи... позбавлені» надій на порятунок.

«Цей документ не бажає безпосередньо вступати в дискусію з питань, що стосуються Dominus Dei», — заявив італійський архієпископ Луї Франсиско Ладарія Феррер, префект Конгрегації доктрини віри, додавши, що єдина мета документа — направити засоби і перешкоди для порятунку.

Відео дня

«Порятунок не можна просто звести до повідомлення, процедури, гнозису або внутрішньому настрою», — вважає архієпископ.

Фактично, цей документ додає теологічне обгрунтування й авторитет основним запереченням Папи Франциска з приводу сучасної релігії.

Зокрема, це стосується відродження давніх єресей: пелагіанства, яке вважає, що людина може досягти спасіння сама, своїми власними силами; та гностицизму, який розглядав порятунок як внутрішню подорож через віддалення індивідуума від створеного світу і людських відносин.

«Віра в Христа вчить, відкидаючи всі твердження про самореалізацію, що [людські устремління] можуть бути повністю реалізовані, лише якщо сам Бог зробить це можливим», — йдеться в документі.

«Ясно, що спасіння, яке приніс Іісус Христос у Своїй особі, відбувається не лише всередині», — підсумовано в офіційній позиції.

«Місце, де ми отримуємо спасіння, принесене Христом, — це Церква, спільнота тих, хто був включений у цей новий вид стосунків, розпочатих Христом. У них ми торкаємося плоті Іісуса, особливо в наших найбідніших і найбільш страждучих братах і сестрах».