Згідно з розпорядженням, цей спомин повинен бути включеним до всіх календарів та літургійних книг / radiovaticana.va

У Загальному Римському Календарі – нове свято: згідно із декретом "Ecclesia Mater" Конгрегації Божественного культу й Дисципліни Святих Таїнств, підписаним 11 лютого 2018 р. та оприлюдненим 3 березня 2018 р., Папа Франциск постановив, щоб у понеділок після П’ятидесятниці відзначалося свято Пречистої Діви Марії, Матері Церкви.

У додатку до декрету оприлюднено відповідні літургійні тексти латинською мовою для Святої Меси та Літургії годин. Єпископським Конференціям доручено приготувати переклади для літургійних книг, що належать до їхньої юрисдикції, повідомляє "Радіо Ватикану".

У декреті коротко описано мотив встановлення такого свята, вказуючи на постійне усвідомлення вірними того, що Марія, Мати Божого Сина, є також матір’ю Його містичного тіла. Це протягом історії виявлялося через різні титули, які Їй надавав віруючий люд.

Відео дня

«Верховний Архиєрей Франциск, уважно роздумавши над тим, наскільки поширення цієї набожності може посприяти зростанню материнського відчуття Церкви в пастирях, духовних особах та вірних, як також справжньої Марійської набожності, постановив вписати спомин Пречистої Діви Марії, Матері Церви, до Римського Календаря на понеділок після П’ятидесятниці та відзначати його кожного року», – читаємо в декреті, який зазначає:

«Це відзначення допоможе нам пам’ятати про те, що християнське життя, аби зростати, повинно бути прив’язаним до таїнства хреста, до Христової Жертви через Євхаристійну трапезу, до жертвуючої Пречистої Діви, Матері Відкупителя та відкуплених».

Згідно з розпорядженням, цей спомин повинен бути включеним до всіх календарів та літургійних книг, а там, де вшанування Пречистої Діви Марії, Матері Церкви, вже відбувається з вищим літургійним рангом в інший день, воно може й надалі відзначатися у цей спосіб.