Виставку «Небесні тіла: мода і католицьке уяву» представить музей Метрополітен / sedmitza.ru

У Музеї мистецтв Метрополітен у Нью-Йорку (США) 10 травня відкриється експозиція під назвою «Небесні тіла: мода й католицька уява» («Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination»).

Як повідомляє «Седмиця» з посиланням на «The Wall Street Journal», експозиція виставка складатиметься з майже 200 творів. Сорок з них – з папської ризниці у Ватикані. Багато безцінних предметів ніколи раніше не виставлялися. Експозиція включає кілька папських тіар – трирівневих корон, які носили Римські Папи до 1960-х років.

Мета виставки, як її формулює заступник директора музею Метрополітен Керрі Ребора Баррат (Carrie Rebora Barratt), – показати «складні та чудові стосунки» між католицизмом і модою. «Ми хочемо, щоб це було як паломництво», – сказав куратор виставки Ендрю Болтон (Andrew Bolton).

Відео дня

Відвідувачі можуть потрапити на виставку, де захочуть, але в ідеалі, як сказав Болтон, вони слідуватимуть за маршрутом, що починається з експозиції папських скарбів. Ватикан спеціально передбачив, що ці твори експонуватимуться окремо.

Щоб підготувати виставку, Ендрю Болтон і його колеги здійснили вісім візитів до Ватикану.

Відвідувачі зможуть здійснити огляд, пройшовши по галереї, в яких релігійні твори з колекції музею Метрополітен будуть співставлені з сучасним одягом. Мерехтлива вечірня сукня від Versace з хрестом, що йде від шиї до нижнього краю, відповідатиме історичній реліквії – хреста 11-го століття; сукня від Valentino з пишним садом Едемським повторює обкладинку Біблії 17-го століття.

Багато знаменитих французьких, італійських та іспанських кутюр'є мають католицькі коріння. Крістобаль Балансіага залишався глибоко релігійною людиною протягом усього свого життя. Менш відомо, що деякі великі дизайнери працювали для Католицької Церкви. В експозиції будуть представлений одяг для статуї Мадонни, створений за моделлю Ів Сен-Лорана для паризької церкви, та облачення для Папи Івана Павла II, зроблене для Всесвітнього дня католицької молоді 1997 року за ескізами Жана-Шарля де Кастельбажака.

Назву виставки визначила книга «Католицька уяву», видана в 2000 році Ендрю Грилі (Andrew Greeley), католицьким священиком, романістом і соціологом.