Ватикан / ілюстративне фото, varlamov.ru

Оприлюднено апостольське послання Папи Римського motu proprio (за власним почином) «Навчитися йти», на підставі якого внесено зміни в процедуру відречення від церковних посад після досягнення 75-річного віку.

За словами Папи Франциска, відставка «має вважатися невід'ємною частиною самого служіння, оскільки вимагає нової форми готовності до служіння», повідомляє Радіо Ватикану.

Він наголошує на важливості ретельної підготовки до зречення від церковної посади. Якщо після досягнення 75-річчя необхідно залишатися на колишній посаді, то це має розглядатися в контексті загального церковного блага» і не може вважатися «привілеєм, особистим тріумфом або прихильністю через якісь зобов'язаньня, що випливають з дружби чи близькості, або ж як подяка за надані послуги».

Відео дня

«Папське рішення, - йдеться в апостольському посланні, - є не автоматичним актом, а актом управління; отже, воно вимагає чесноти розсудливості, яка допоможе прийняти відповідне рішення через адекватне розпізнавання».

Нове апостольське послання Папи Франциска встановлює, що у віці 75 років єпархіальні єпископи латинського та східних обрядів, допоміжні та титулярні єпископи зі спеціальними пастирськими обов'язками покликані подати у відставку від своєї пастирської посади. Те ж відноситься до глав департаментів Римської Курії, які не є кардиналами, до верховних прелатів Римської Курії та єпископів, які служать при Святійшому Престолі, а також до Папських представників, причому ці прелати не припиняють ipso facto колишнього служіння.

За рішенням Папи Франциска, «посада вважається продовженою до тих пір, поки відповідна особа не буде повідомлена про прийняття відставки або про продовження (служіння) на визначений або невизначений термін».

Таким чином, вносяться поправки в канони, в яких говориться: «Зречення, що потребує прийняття, втрачає всяку силу, якщо воно не буде прийнято протягом трьох місяців. Зречення, не потребує прийняття, входить у законну силу після того, як той, хто відрікається повідомить про нього згідно з правом».