1

Мученик Феодор - афонський святий, який поцілував мотузку шибениці перед стратою

14:47, 12.02.2018
2 хв.

Православні християни 12 лютого (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонського святого - мученика Феодора.

Православні християни 12 лютого (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонського святого - мученика Феодора.

Святий Феодор був родом з Мітіліна. До чернецтва був одружений, мав дітей.

Одного разу, будучи на щось розгніваний, відрікся він Христа і прийняв іслам. Пізніше він схаменувся та розкаявся.

Відео дня

Святий залишив усе мирське та відправився на Афон. Тут сповідав свій гріх і виконав призначену йому епітимію. Після цього його помазали священним миром і так знову зарахували до стада Христового. Феодор трудився в духовних подвигах, але не був задоволений. Він хотів кров'ю спокутувати гріх зречення від Христа.

Мученик, після молитви духовного отця, повернувся на батьківщину. Тут він постав перед суддею і запитав, чи має право шукати задоволення той, кого скривдили або осміяний. Суддя відповів, що так, має.

Феодор сказав: «Я мав віру християнську, але, бувши затьмарений дияволом, залишив її і прийняв вашу. Тепер я прийшов у себе та бачу, що моя віра є непідробною і добрим золотом, а ваша - нікчемним металом ». При цьому він зняв із голови своєї пов'язку та кинув її до ніг судді, а на голову надів скуфію, яку до цього тримав за пазухою.

Суддя запитав, чи у своєму чоловік розумі. На що святий відповів, що перебуває «у свідомості та повному розумі». Кілька разів перепитавши й отримавши ту ж відповідь, суддя наказав кинути його до в'язниці. Його два рази виводили на випробування, але безуспішно.

Бачачи, що Феодор залишається непохитним у вірі, суддя засудив його до смертної кари. Назір Омер-аге також намагався навернути його знову в іслам, але безуспішно.

Мученика передали катам для здійснення над ним страти. Вони завдали удар ножем у бік, скинули з ганку і лише тоді повели святого на місце страти.

Попереду всіх ішов глашатай і кричав, що всі, хто відкидають «праву віру» (тут - іслам - ред.), будуть так само покарані.

Прийшовши на місце страти, Феодор помолився, попросив вибачення у всіх християн. Він сам зійшов на високий камінь, поцілував мотузку шибениці, і був страчений через повішення. Це сталося в 1784 році.

Його тіло кинули в море, але через деякий час його вода викинула на берег. Християни попросили у судді дозвіл взяти його та поховали при храмі святого Іоанна Предтечі. Потім мощей не виявили на тому місці. Їх шукали, але марно. І, згідно з житієм, їх не знайшли і по сьогодні, і ніхто не знає, що з ними сталося.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся